India legt eindelijk positie ten opzichte onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne uit

India legt eindelijk positie ten opzichte onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne uit

Oekraïne en Rusland zijn de enige partijen die moeten beslissen wanneer en hoe ze de vredesbesprekingen hervatten, zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam Jaishankar.

“Het Indiase standpunt van mijn premier [Narendra Modi] is dat dit geen tijdperk van oorlog is, dat dialoog en diplomatie het antwoord zijn”, zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn bezoekende Duitse tegenhanger, Annalena Baerbock.

“Wat de basis is voor mensen om die dialoog te voeren, is voor de betrokken landen [om te beslissen]. Het is niet aan India om [bepaalde voorwaarden] te specificeren of te bepleiten.”

De opmerking kwam naar aanleiding van een vraag van de Duitse media over het standpunt van New Delhi over de Oekraïense crisis en of het de Russische inlijving van verschillende voormalige Oekraïense regio’s als “een legitieme basis” voor vredesbesprekingen beschouwde.

Te midden van het voortdurende conflict sloten vier voormalige Oekraïense regio’s zich na referenda aan bij Rusland. In 2014 stemde de Krim al met een overweldigende meerderheid voor toetreding tot Rusland na een staatsgreep in Kiev.

De Oekraïense regering heeft de stemmen afgedaan als een “schijnvertoning” en heeft beloofd door te gaan met de strijd tegen Rusland totdat de troepen zijn teruggedrongen in hun posities van vóór 2014.

Moskou houdt vol dat het openstond voor vredesbesprekingen en dat de westerse sponsors van Kiev tussenbeide kwamen toen de twee partijen eind maart op weg waren om hun meningsverschillen bij te leggen.

“We waren bereid om een ​​deal te sluiten op de voorwaarden die [de Oekraïners] zichzelf hebben voorgesteld”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov vorige week. “Dat mochten ze niet doen omdat de oorlog niet genoeg winst had opgeleverd voor degenen die er toezicht op houden en de leiding over hebben.”

De diplomaat zei dat de VS en het VK het conflict in Oekraïne hadden verlengd door de onderhandelingen te laten ontsporen. Ze werden gemotiveerd door de wens om Rusland pijn te doen en winst te maken met de verkoop van wapens, beweerde hij.

Lavrov verwees naar gesprekken onder bemiddeling van Turkije die plaatsvonden in Istanbul. Het voorgestelde vredesakkoord zou de neutrale status van Oekraïne hebben verzekerd in ruil voor veiligheidsgaranties van grote wereldmachten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.