Inspireren boerenprotesten wereldwijd verzet?

Inspireren boerenprotesten wereldwijd verzet?

Zijn de boerenprotesten een inspiratie voor boeren en burgers wereldwijd? Een paar maanden geleden keek (een deel van) de wereld hoopvol naar Canada, waar truckers en met hen een (groot) deel van de burgers zich hadden verenigd in hun verzet tegen de overheid en haar coronabeleid. Slaat de vonk uit Nederland nu over naar andere landen?

Juriste en mediapersoonlijkheid Raisa Blommesteijn legt op Twitter de link met de protestacties van begin dit jaar in Canada: ‘Na de Canadese truckers nu de Nederlandse boeren en vissers. Ik steun onze boeren. Ik steun onze vissers,’ deelt ze via het platform.

Beeldvorming

Onderschat de de kracht van beeldvorming niet: de Arabische lente verspreidde zich razendsnel over de regio via social media. Na Canadese truckers volgden hun collega’s in onder andere Israël. Het huidige Nederlandse verzet werd al snel wereldnieuws.

WOB-onderzoeker Marc van der Vegt deelt een fragment van het Australische Sky News. “Massale, massale protesten. Ze blokkeren snelwegen, het verkeer, ik heb ze mest zien sproeien op overheidsgebouwen.” Zo omschrijft verslaggever James Morrow er de gebeurtenissen van de de afgelopen tijd in Nederland.

WEF

Het ‘mestprotest’ waar Morrow het over had, wordt in onderstaand fragment nog eens onderstreept. Keean Bexte stelt dat ‘deze revolte in gang is gezet door een door het WEF georkestreerde overheid die “de wereld wil redden” door boeren hun boerenbedrijf te ontnemen.’

Ook BVNL parlementariër Wybren van Haga deelt beelden van protest. Zoals het laten weglopen van melk.

Vissers

Ook vissers hebben zich aangesloten bij het boerenverzet. ‘Kees71’ deelt al geruime tijd beelden van protesten in beelden en buitenland. Hij meldt dat ‘Marinehaven en veerboothaven Den Helder geblokkeerd zijn (denk aan je spelling Kees!).

Media overzicht(je)

De grootste krant van Nederland, De Telegraaf, houdt een liveblog bij (bij schrijven blokkeerden boeren de ingang van het mediapark te Hilversum, red.). Het grote persbureau AP haalt ook de protesten aan. De aanvaring bij het huis van minister Christianne van der Wal was daarvoor een aantal dagen geleden de aanleiding. De recente blokkade van distributiecentra van supermarkten werd er uitgepikt door onder andere beursplatform Nasdaq.com. Principia Scientific gaf haar visie op de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Al Jazeera was er al snel bij, en meldde de eerste protesten al tien dagen geleden (zie video hieronder).

PR

Even los van de vraag of de protesten gerechtvaardigd dan wel proportioneel zijn: de media kan niet anders dan er aandacht aan besteden. Wat de gevolgen van de protesten in binnen- en buitenland zijn, is moeilijk te voorspellen. Vanuit pr-oogpunt doen de boeren in ieder geval goede zaken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.