Is Canada een filiaal van het World Economic Forum?

Is Canada een filiaal van het World Economic Forum?

“Het halve kabinet van Canada was ooit een Young Global Leader van het World Economic Forum (WEF).” Het zijn de woorden van Klaus Schwab, oprichter van het invloedrijke zakelijk-politieke platform. De uitspraak dateert van 2017 maar krijgt sinds de uitbraak van corona meer aandacht: inwoners van het Noord-Amerikaanse land vragen zich steeds meer af of de politieke leiders er werkelijk voor hen zijn of andere belangen dienen.

Justin Trudeau, de minister-president van Canada, kondigde vorige week een noodtoestand af van dertig dagen, na wekenlange protesten tegen het (corona)beleid van zijn regering. Canadezen zagen dat andere landen hun strikte coronabeleid (langzaam) versoepelden maar dat ze zich zelf nog aan strenge regels moesten houden. De onvrede over de sociale beperkingen en de economische schade groeide de afgelopen maanden sterk en mondde uit in protesten in hoofdstad Ottowa.

Breed gedragen

De truckers namen het voortouw in het protest van de Vrijheidskaravaan maar werd door brede lagen van de bevolking gedragen. Opmerkelijk, want Canadezen staan bekend om hun vertrouwen in de overheid en zullen niet snel de straat op gaan om hun rechten op te eisen. Het feit dat Trudeau de protestanten in eerste instantie ‘een kleine minderheid van vaak racistische en vrouwonvriendelijke mensen’ noemde, werd hem door de oppositie niet in dank afgenomen. Dat de burgemeester van Ottowa vervolgende noodtoestand afkondigde, werd weliswaar niet door iedereen verwelkomd maar was ergens nog te rechtvaardigen: de stad lag al een week plat en maakte het leven voor veel mensen onmogelijk. Toen de premier vorige week echter een noodwet uit de kast trok, was dat voor veel mensen de druppel.

De noodgreep werd door intellectuelen, journalisten, activisten en miljoenen ‘gewone’ burgers scherp veroordeeld. De Canadese Vereniging voor Burgerrechten keurde de actie af. In een bericht op Twitter deelde de organisatie dat ‘de overheid geen reden heeft om de noodwet in te voeren. De reden dat de invoering van de noodwet alleen in uitzonderlijke situaties kan worden toegepast is duidelijk: het geeft de regering de mogelijkheid om het democratische proces te omzeilen.’

Democratie in gevaar

Daar voelen mensen de pijn: de democratie is in gevaar, menen ze. Trudeau is er niet voor het volk, hij is geen volksvertegenwoordiger. Maar wie vertegenwoordigt hij dan wel? Vele vingers wijzen naar Klaus Schwab. Met trots vertelde de oprichter van het gezicht van het WEF in 2017 dat ‘het halve kabinet van Canada of zelfs meer dan dat’ afkomstig is van het Young Global Leaders programma van het WEF (zijn claim dat de Russische Vladimir Putin ook een rekruut is van het het Forum kan de schrijver van dit stuk overigens nog niet bevestigen, red.).

De agenda van het WEF doorkruist die van nationale belangen, of het nu gaat om het opvangen van vluchtelingen (voorspelling nummer 5 van 8 voorspellingen van het WEF in onderstaande video), het behoud van westerse waarden (nummer 7) of nationale soevereiniteit (nummer 2). Het is in dat licht dan ook goed te begrijpen dat Schwab naar manieren zoekt om te ‘infiltreren in regeringen,’ zoals in de tweede video duidelijk wordt.

 

Draad

Onlangs dook een video op waarin politici tekst en uitleg vragen over de invloed van het WEF op nationale politieke aangelegenheden. Bij schrijven is de authenticiteit van de video nog niet vastgesteld. Een betrouwbare bron uit Canada wees Café Weltschmerz wel op een Twitterbericht. Noem het ‘draadje’ maar gerust een Draad: van Jimmy Watson, burgemeester van Ottowa, tot Chrystia Freeland, minister van financiën, en van Justin Trudeau tot parlementslid Andrew Scheer. Vele tientallen mensen in de Canadese politiek, het bedrijfsleven en de media zijn betrokken bij het WEF en onderstrepen diens visie en missie.

De lijst van Fringe Tin Foil Hatter wordt alleen nog maar uitgebreid. Via deze link kunnen lezers informeren wie er nog meer betrokken zijn bij de activiteiten van het Zwitserse transnationale platform.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.