Is de marionet nog te besturen? “Biden kan niet eens zijn spiekbriefje goed vasthouden!”

Is de marionet nog te besturen? “Biden kan niet eens zijn spiekbriefje goed vasthouden!”

“Hij kan niet eens zijn spiekbriefje goed vasthouden!” De blunders van de Amerikaanse president Joe Biden zijn talrijk. Hij noemde eerder bijvoorbeeld Kamala Harris de first lady en verwarde Oekraïners met Iraniërs. Tijdens een ander openbaar optreden zat er nog wat pindakaas op zijn kin. Het is geen schande om als 79-jarige van de fiets te vallen of namen te vergeten. Als een politiek leider echter zijn spiekbriefje nodig heeft om te begrijpen dat hij op zijn eigen stoel moet zitten (‘JIJ moet op JOUW stoel gaan zitten’)… jawel, die stoel aan het hoofdeinde met een kaartje met de naam ‘Joe Biden’ erop… dan wordt het problematisch.

Acteur en politiek commentaar Russell Brand praat over het voorval met het spiekbriefje en andere gebeurtenissen en ziet “een performance, een spektakelstuk van politici zonder connectie met de werkelijkheid”. Daarnaast merkt hij op:  “Ze zijn slechts marionetten van de belangen van het bedrijfsleven en de Big State. De volgzame media vergeeft het hen allemaal.” Brand heeft mogelijk gelijk. Voor veel media was het meest kritische dat ze opmerkten over de president de benaming van ‘Sleepy Joe.’ ‘Slaperige Joe… Moet hij niet doen natuurlijk, in slaap vallen… maar een beetje schattig is het natuurlijk wel. En nog altijd veel beter dan Donald Trump.’

Marionet?

Niet alle media zijn dienstbaar aan de macht. Of voelt zich machtig genoeg om de draak te steken met de mentale gesteldheid van de Amerikaanse president. Zoals De Saudi-Arabische staatstelevisie. Die zond ruim twee maanden geleden een comedysketch uit waarbij vice-president Kamala Harris uit alle macht redt wat er te redden valt tijdens een stuntelend optreden van Biden. De sketch is onder de video van Brand geplaatst. Owen Alterman, correspondent van 24News, zei destijds: “Ze (Saudi-Arabië, red.) hebben genoeg zelfvertrouwen om dit soort satire toe te laten.”

Nu is duidelijk dat de geopolitieke kaarten inderdaad opnieuw geschud zijn: Biden zal het land volgende maand bezoeken om te vragen of ze de olieproductie kunnen verhogen. Ondanks de slechte reputatie van Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saudi-Arabië. Ondanks het feit dat hij eerder al liet weten dat de verhouding met Biden hem koud laat: “Het kan me niet schelen.” Maar zij hebben olie. De VS smeekt erom. De politiek leider lijkt nog maar weinig af te kunnen dwingen. Er staat een team achter hem dat zo dominant lijkt te zijn, dat veel mensen spreken over een marionet als president. Maar zelfs als marionet is Biden steeds minder in de hand te houden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.