Is Nederland opgewassen tegen Crystal Meth?

Is Nederland opgewassen tegen Crystal Meth?

Crystal Meth. Nog weinig bekend in Nederland, maar in Amerika en elders op de wereld zijn de rampzalige gevolgen van de drug al zichtbaar. Nederland zal snel volgen, en is daar totaal niet op voorbereid, denkt antropoloog en schrijver Teun Voeten.

Ontwikkelingen in Amerika komen altijd tien jaar later in Nederland aan, meent Voeten. Daarom is het oppassen geblazen voor een drug die wereldwijd in opkomst is. Waar gaat het om? “Een synthetische drug die enorm verslavend is, vijf keer meer dopamine vrijmaakt dan cocaïne en fysiek en psychologisch verwoestend is.”

Het boek ‘Drug van de Duivel‘ ligt een dezer dagen in de winkel en in het kader daarvan is de drug die “tien keer zwaarder is dan cocaïne en amfetamine” veel in de media gekomen. Bijvoorbeeld op Radio1, in Vrij Nederland en in de Gay Krant.

De winstmarges van de centrale drug uit de succesvolle serie Breaking Bad en de ‘doping’ van de Duitse Blitzkrieg zijn tien keer zo hoog als die van XTC. Reden dat veel producenten erop zijn overgestapt. Nederland is momenteel de grootste exporteur van het goedje in Europa, volgens Voeten.

Naïef

De onderzoeker stipt de naïviteit aan die hij waarneemt in de Nederlandse maatschappij. “De ellende die drugs aanricht bij de sociaal-economische marginale klasse, is verschrikkelijk. Maar dat ziet men in de grachtengordel niet.” De straffen voor drugsproducenten  en -dealers zijn volgens hem “peanuts” voor de criminele organisaties. Die beschouwen de kosten en baten. Ze nemen het risico op een straf vervolgens vanwege de relatief lage straffen, de omstandigheden in de gevangenis, en de winsten die er tegenover staan.

Voeten is begin 2019 te gast geweest bij Café Weltschmerz, destijds ging hij samen met Maarten Boudry vooral in op het Mexicaanse drugsgeweld.

Het Mexicaanse drugsgeweld; Maarten Boudry en Teun Voeten

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.