Is onderste steen Bijlmerramp echt boven?

Is onderste steen Bijlmerramp echt boven?

‘De Boeing is na acht minuten dwalen zonder de twee uitgevallen motoren bewust in de flat gecrasht omdat in het IJsselmeer er veel meer te vinden over was gebleven. Reden: staatsveiligheid Israël.’ Dat tweette George van Houts dertig jaar na de Bijlmerramp.  

De tragische gebeurtenis staat begin oktober zoals elk jaar volop in de belangstelling. Op 4 oktober 2022 was het dertig jaar geleden dat de Boeing 747 neerstortte op de flatgebouwen Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmermeer. Er vielen zeker 43 doden.

Geruchten

Direct na de ramp ontstonden geruchten over ‘mannen in witte pakken’ die de rampplek bezochten. En waarom is de zwarte doos die gesprekken opneemt van de piloten, nooit teruggevonden? Had het vliegtuig echt alleen parfum en bloemen aan boord? Het voedde de geruchten over de actieve rol van Israël bij de ramp.

Uit een parlementaire enquête in 1998 werd de conclusie getrokken dat er veel was misgegaan in het onderzoek naar de ramp en de berging van het wrak. Concrete informatie over wat er precies in het vliegtuig zat, was niet meer beschikbaar.

Geopolitieke misdaad

De ramp blijft de gemoederen bezig houden. KRO-NCRV lanceerde onlangs de serie Rampvlucht, bestaande uit een podcast, digitale reconstructie en dramaserie en documentaire. Het geeft de kijkers en luisteraars ongetwijfeld meer inzicht in wat zich voltrokken heeft. Of het Van Houts ook overtuigt, valt te bezien.

Op Twitter schrijft hij: ‘My 2 cents. De Boeing is na acht minuten dwalen zonder de twee uitgevallen motoren bewust in de flat gecrasht omdat in het IJsselmeer er veel meer te vinden over was gebleven. Reden: staatsveiligheid Israël. Geopolitiek is altijd misdaad. Misdaad van de allerergste soort.’ De theatermaker sluit af met  #MH17.

Speuren en spitten

Nooit te beroerd om de knuppel in het hoenderhok te gooien, zoals halverwege juni dit jaar toen Van Houts beweerde dat er nauwelijks huizen worden gebouwd omdat Nederland een grote oversterfte tegemoet zal zien vanwege de inzet van coronavaccins.

Of de bewering van de amokmaker nu waar is of niet, is niet van het grootste belang. Hypotheses zijn onmisbaar wanneer een theorie vorm krijgt. Of de ‘guess’ ook een ‘educated guess’ wordt, en wellicht zelfs van complottheorie naar complotpraktijk gaat, zal de toekomst uitwijzen. Speurders hebben genoeg materiaal om door te spitten in ieder geval.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.