Is volgende huizenbubbel in zicht?

Is volgende huizenbubbel in zicht?

‘Landen kijken bibberend naar hun huizenmarkt.’ Zo kopt het Financieel Dagblad een stuk over kwetsbare oververhitte huizenmarkten die snel afkoelen. Nederland staat volgens de krant op de 11e plaats van de risicoranglijst wereldwijd.

De zakelijke krant meldt dat mensen nu tegen de grenzen oplopen van wat ze nog kunnen kopen. Geld lenen wordt duurder nu centrale banken in de hele wereld de rente verhogen en dat heeft gevolgen voor de aankoop van een huis. Hoge inflatie, onrust op de aandelenmarkten en de oorlog in Oekraïne kunnen ervoor zorgen dat onroerend goed klappen gaat krijgen, denkt het FD.

Het dagblad licht een aantal landen eruit en stelde een lijst op van risicolanden. Nieuw-Zeeland staat op nummer een, gevolgd door Tsjechie en Hongarije. De grote markten van Australië en Canada worden ook aangemerkt met een hoog risicoprofiel. Nederland staat op de 11e plek, tussen Luxemburg en Duitsland in. Ook in China is het onrustig qua onroerend goed. Het is echter niet duidelijk of dat ook is onderzocht of buiten beschouwing gelaten.

Hieronder een afbeelding van de ranglijst, opgenomen in het FD, bron: Bloomberg Economics; BIS; OESO.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.