Jesse Klaver wil PVV en FvD uitsluiten van informatievoorziening Oekraïne en Bergkamp blokkeert motie

Jesse Klaver wil PVV en FvD uitsluiten van informatievoorziening Oekraïne en Bergkamp blokkeert motie

“Is er een psychiater in de zaal?” vroeg Geert Wilders via Twitter toen hij een video met Jesse Klaver deelde. De Groenlinkser doet in deze video tijdens een plenair debat een wel heel opmerkelijke suggestie. Hoewel hij zijn betoog begint met de notie dat wij onze democratie dienen te beschermen, stelt hij tientallen secondes later voor om de PVV en het FvD uit te sluiten van informatievoorziening betreffende situatie omtrent Oekraïne.

Klaver lijkt in zijn betoog te suggereren dat de PVV en het FvD banden hebben met Rusland, en dat deze partijden wellicht ‘vertrouwelijke informatie’ doorspelen naar Putin. Zijn opening over de democratie lijkt een zekere ironie met zich mee te brengen, gezien het uitsluiten van partijen met honderdduizenden stemmen allerminst democratisch is.

Thierry Baudet zei tijdens hetzelfde debat dat hij het opmerkelijk vindt dat hij met zijn Forum voor Democratie als pro-Rusland wordt afgeschilderd, puur omdat hij Putin’s gedrag niet direct veroordeelt. “Dat ik het niet veroordeel, betekent niet dat ik het goedpraat”, zei hij. “Er wordt hier zo moreel gedacht, óf het zijn good guys, óf het zijn bad guys. Dus als je het niet veroordeelt, dan moet moet je het wel goedpraten. Dat is de issue helemaal niet. Het is een heel complexe situatie en ik denk dat Nederland daar weg moet blijven, wij moeten neutraal blijven en we moeten proberen om op vrede aan te sturen”.

Vera Bergkamp blokkeert motie FvD

De voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, interrumpeerde Baudet gisteren tijdens het indienen van de motie waarbij bovenstaande aan vooraf ging. Het debat in kwestie was een spoeddebat met speciale aandacht voor de situatie in Oekraïne. De motie van Baudet zou volgens Bergkamp niet relateren aan het thema van het debat en werd daarom bij voorbaat door haar afgewezen. De ingediende motie van Baudet impliceerde het volgende: “De kamer gehoord de beraadslaging te constateren dat de Nederlandse bevolking inderdaad het volste gelijk had door bij het referendum op 6 april 2016 tegen het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. Spreekt uit dat precies waar de tegenstanders van het associatieverdrag destijds voor waarschuwden, nu helaas is gebeurd -met ongelooflijk veel schade en leed tot gevolg en gaat over tot de orde van de dag”.

Nog voor hij zijn volgende motie kon indienen nam Bergkamp het woord: “Ik ga u even onderbreken, er is al eerder gezegd: dit onderwerp is nu vandaag niet aan de orde. Ook ik accepteer deze motie niet.” Hierop reageert Baudet verontwaardigd “He!? Dit begrijp ik niet. U accepteert deze motie niet?!” “Het debat ging hier wel over.” Bergkamp vraagt nu de kamer of deze het eens is met haar beslissing. Klaver staat in de startblokken om naar de interruptiemicrofoon te rennen en spreekt zijn ‘volle steun’ uit naar de voorzitter. Vervolgens vindt nog een korte discussie tussen Bergkamp en Baudet plaats, alvorens laatstgenoemde verder wil gaan met zijn volgende motie. Baudet spreekt bondig zijn tweede motie uit en wordt hierna direct afgekapt, waar Baudet aangeeft nog meer moties te hebben.”Uw tijd is echt voorbij nu” zegt Bergkamp. Baudet: “Mijn tijd is voorbij omdat u..” Bergkamp-“Dat trekken we er allemaal af”. Baudet protesteert nogmaals. “Tja”, sluit Bergkamp af.

Zie hier de video van het ‘incident’.

Nog voordat deze video online stond, geeft Baudet via Instagram in een video aan verbijsterend te zijn over het voorval.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet (@thierry_baudet)

Ook zijn partijgenoot Gideon van Meijeren reageerde:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet (@thierry_baudet)

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.