Jonge Mannen en het Verhoogde Risico op Hartproblemen door mRNA-Vaccins

Jonge Mannen en het Verhoogde Risico op Hartproblemen door mRNA-Vaccins

Myocarditis, een zorgwekkende bijwerking van mRNA-coronavaccins, lijkt vaker voor te komen bij jongens en jonge mannen na vaccinatie dan na een infectie. Dit fenomeen heeft geleid tot een discussie over de mogelijke oorzaken en implicaties.

Een factor die mogelijk bijdraagt aan dit verhoogde risico is de methode van vaccinatie. De intramusculaire toediening van het vaccin kan soms leiden tot een onbedoelde injectie in een bloedvat, waardoor het vaccin direct het hart kan bereiken. Dit is een ander traject dan bij een natuurlijke infectie, die via de luchtwegen verloopt en waarbij het lichaam een zekere mate van immunologische en fysieke bescherming biedt.

Bij de standaard injectieprocedures raken ervaren verpleegkundigen in ongeveer 1,9% van de gevallen een ader of slagader, zelfs met de vereiste controle-aspiratie. Voor SARs-CoV-2-vaccinatie in Nederland is echter geen aspiratie vereist, wat de kans op een bloedvat-injectie kan vergroten.

Een belangrijk vraagstuk is hoe lang jongeren last kunnen hebben van hartschade als bijwerking. Uit een studie uit 2022 blijkt dat 90 dagen na diagnose nog 14% van de patiënten niet als hersteld werd beschouwd. Van de overige 86% vertoonde een aanzienlijk deel nog steeds afwijkende resultaten, waarvan de langetermijneffecten onbekend zijn.

Een onderzoek uit Hongkong, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Circulation’, volgde 40 patiënten (waarvan 33 jongens/jonge mannen) in de leeftijd van 12-18 jaar gedurende een jaar na hun diagnose. Na één jaar rapporteerde 27% van deze patiënten nog symptomen zoals niet-cardiale pijn in de borst, hartkloppingen of vermoeidheid. Meer dan 28% vertoonde afwijkende resultaten in het echocardiogram en 67% in de cardiale MRI.

De resultaten van deze studies suggereren mogelijke subklinische hartspierdisfunctie of fibrose, wat kan wijzen op potentiële langetermijneffecten op de inspanningscapaciteit en de cardiale functionele reserve tijdens stress.

Het Artsen Collectief heeft zich uitgesproken voor het stoppen van de huidige mRNA-(herhaal)vaccins, wijzend op de lage effectiviteit, kans op ernstige bijwerkingen, onverklaarde oversterfte, mogelijke risico’s tijdens de zwangerschap en onbekendheid met langetermijnrisico’s van deze vaccins voor kinderen.

Meer weten? Lees het artikel op de website van het Artsen Collectief.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.