Jordan Peterson schrijft een lied voor Trudeau: ‘You should be waking up’

Jordan Peterson schrijft een lied voor Trudeau: ‘You should be waking up’

De Canadese psycholoog Jordan Peterson heeft een lied uitgebracht dat hij opdraagt aan zijn ‘geliefde’ premier Justin Trudeau. Het catchy deuntje bekritiseert Trudeau’s aanpak van de Freedom Convoy-protesten, waar Peterson juist zijn steun voor heeft uitgesproken.

Onder de titel ‘Wake Up’ werd het nummer zaterdag gepubliceerd op het YouTube-kanaal van Peterson. Gecomponeerd door Peterson en muzikant Skutch Tully, en met teksten gezongen door Tully, Peterson en Peterson’s vrouw Tammy, combineert het nummer de politieke boodschap van Peterson met gitaren en piano’s die duidelijk geïnspireerd zijn door prog-rocklegendes Pink Floyd.

De teksten lijken rechtstreeks op Trudeau te zijn gericht, die op de protesten van het Freedom Concoy reageerde door Ottawa te verlaten en vervolgens terug te keren en ongekende noodbevoegdheden uit te vaardigen om zo de demonstraties te blokkeren.

“Je zou je goed moeten gedragen, je zou van je troon moeten klimmen” klinkt de tekst. “Je moet gewoon stoppen en denken, je zou goed moeten doen. Je zou wakker moeten worden”, herhaalt het refrein van het lied.

Peterson heeft felle kritiek geuit op Canada’s “totalitaire” vaccininatieplicht en zei eerder al dat hij het vertrouwen in de staat verloor toen hij zich liet injecteren, maar vervolgens nog steeds onderworpen was aan beperkingen op het gebied van burgerlijke vrijheden. Hij sprak duidelijk zijn steun uit voor de Freedom Convoy-protesten, hoewel hij het ermee eens was dat sommige demonstranten vorige week waarschijnlijk zouden “inpakken en vertrekken”, met het argument dat ze “een model voor de hele wereld waren geweest”.

Velen bleven echter in Ottawa. Degenen die overbleven, kregen de afgelopen dagen te maken met hardhandig optreden van de politie, waarbij agenten op demonstranten insloegen en te paard de menigten bestormden. Vrijdag en zaterdag werden meer dan 170 arrestaties verricht, en de interim-politiechef van Ottawa, Steve Bell, beweerde zaterdagavond dat de “onwettige bezetting voorbij is”.

Tijdens het protest gaf Trudeau geen enkele suggestie dat de vaccinatieplicht voor grensoverschrijdende vrachtwagenchauffeurs, of het mandaat dat vereist dat alle Canadezen moeten worden gevaccineerd om het land te verlaten, zou worden opgeheven. Zijn gebruik van noodbevoegdheden, zoals het bevriezen van bankrekeningen van demonstranten en degenen die hen steunen, werd internationaal fel bekritiseerd. Onder hen waren redacties van de Financial Times en Wall Street Journal die hun afkeuring uitspraken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.