Justin Trudeau ontneemt Rebel News licentie: “Het ergste moet nog komen”

Justin Trudeau ontneemt Rebel News licentie: “Het ergste moet nog komen”

Rebel News Canada heeft het zwaar te verduren. Het nieuwsmedium krijgt geen licentie van de Canadese overheid en dat betekent dat ze niet aanwezig mag zijn bij officiële aangelegenheden van de overheid. Big Tech bedrijven zoals Google en Facebook worden bovendien aangespoord om Rebel News onzichtbaar te maken. Belastingvoordelen zoals die voor andere journalistieke bedrijven gelden, gaan niet op voor Rebel News.

De strijd tussen Rebel News, een internationaal nieuwsmedium met vestigingen in Canada, Australië, de Verenigde Staten en Engeland, en de Canadese overheid, is al langer gaande. Met name de rol die  de nieuwsorganisatie innam na de corona-uitbraak ruim twee jaar geleden, is een doorn in het oog. In 2021 werd de licentie van Rebel News ontnomen, maar in hoger beroep werd die actie ongeldig verklaard.

Tijdens een verkiezingsdebat vroeg een journalist aan premier Justin Trudeau of hij in de toekomst nogmaals een dergelijke stap zou ondernemen. De Canadese politicus antwoordde dat hij vond dat Rebel News een kwalijke rol had gespeeld “tijdens de pandemie” en polarisatie en woede in het land had aangewakkerd. De verslaglegging rond De Vrijheidskaravaan, het konvooi van truckers aan het begin van het jaar, wordt het medium bovendien niet in dank afgenomen. Het zorgde mede voor een significante afname van vertrouwen in de premier en de (minderheids)regering van het land.

Het gaat niet alleen om een licentie die door een regeringscommissie al dan niet wordt afgegeven. Big Tech bedrijven zoals Google en Facebook worden bovendien actief aangespoord om Rebel News te weren van hun platforms. Belastingvoordelen zoals die in Canada voor andere journalistieke organisaties gelden, gaan niet op voor Rebel News. “Ik zal jullie ehm, groep individuen, geen nieuwsorganisatie noemen,” zei Trudeau al tijdens eerdergenoemd verkiezingsdebat.

 

Goedkeuring

Trudeau zei destijds nog iets: “Ik neem mijn hoed af voor iedere hardwerkende journalist die wetenschap en feiten centraal staat in zijn werk.” Er tekent zich een onderscheid af in Canada tussen journalisten die wel en niet de goedkeuring van de regering kunnen verdragen. “Er zijn 1500 media organisaties in Canada die gezamenlijk 61 miljoen (Canadsese, red.) dollar hebben gekregen van Trudeau”, vertelde Ezra Levant van Rebel News aan Tucker Carlson van Fox News. “Van vrije en onafhankelijke journalistiek kan hier geen sprake meer zijn.” Relevant om te weten in dit kader: Levant schreef in 2019 het boek ‘The Libranos– wat de media u niet vertelt over Justin Trudeau’s corruptie’.

In de meest recente uitzending van The Candice Malcolm Show mag Levant zijn stelling verdedigen. Samen met gastvrouw Candice Malcolm praten ze over de wijze waarop Trudeau volgens hen de wet- en regelgeving in het land naar zijn hand zet om kritische geluiden zoveel mogelijk te smoren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.