Kaag wil financiële controle: “Honderd euro? Hoe kom je aan dat godsvermogen Pablo Escobar?”

Kaag wil financiële controle: “Honderd euro? Hoe kom je aan dat godsvermogen Pablo Escobar?”

“Geef jij honderd euro uit, dan zegt de overheid eigenlijk ‘He, hoe kom jij aan dat godsvermogen Pablo Escobar?’ ” Aldus theater- en grappenmaker Tisjeboy Jay. ‘Hoe komen die terroristen anders aan al die wapens, die kogels en die gevechtsvliegtuigen?’ Klinkt absurdistisch, of is het wetsvoorstel dat is ingediend in Nederland absurd?

In het wetsvoorstel dat 21 oktober door de regering is ingediend, staat dat banken mogelijk worden verplicht, alle banktransacties van alle Nederlandse rekeninghouders in één gecentraliseerde database, met gebruik van algoritmes, te monitoren. Er is slechts een uitzondering voor transacties onder de 100 euro en dan alleen voor consumenten. Ofwel ‘op weg naar totale financiële controle’ zoals De Andere Krant kopt.

Big Brother

De Big Brother alarmbellen gaan af bij zowel burgers als bedrijven en maatschappelijke instellingen. De Andere Krant maakt een opsomming. De Raad van State vraagt zich af of het doel de middelen wel heiligt, Stichting Privacy First spreekt van een bancair sleepnet en Katja Mur, bestuurder bij Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt: ‘de voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver.”

Ook sommige politieke partijen zijn sceptisch: ‘Volkomen knots,’ vindt Olaf Ephraim, Tweede Kamerlid van BNVL.

Waar

‘Is wel waar,’ twittert financieel journalist Arno Wellens naar aanleiding van de video van Tisjeboy Jay. Het lijkt misschien een grappige sketch, lekker absurdistisch, het ’tikkie’ voor het oppassende buurmeisje monitoren voor het geval dat… maar het begint onderhand nu eenmaal allemaal erg dystopisch te worden: een koningin die pleit voor een Central Bank Digital Currency (CBDC), een minister die witwasregel op financiële veiligheidswet stapelt (en ze zelf overtreedt) waarmee de privacy steeds meer in het geding komt.

Noem dat de bijvangst van een sleepnet. Of het begin van een controlemaatschappij waar een fundamenteel rechtsprincipe wordt omgedraaid naar ‘schuldig, tenzij…’ Wellens waarschuwt voor een dictatuur met een alomtegenwoordige en allesziende overheid. 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.