Kandidaat Kovid Kapoor ontwerpt in april 2019 mondkap tijdens Project Runway: ‘Sick!’

Kandidaat Kovid Kapoor ontwerpt in april 2019 mondkap tijdens Project Runway: ‘Sick!’

In een fragment van Project Runway uit april 2019 is te zien hoe een kandidaat een outfit met bijpassend gezichtsmasker ontwierp. ‘Toeval’ wil dat deze kandidaat Kovid Kapoor heet.

‘Sick!’, zegt een van de juryleden, wanneer hij zijn bewondering voor de ontworpen outfit en het masker uitdrukt. ‘Sick in a good way’, voegt hij eraan toe. In het fragment horen we presentatrice Karlie Klossde zeggen: ‘Ik denk dat we allemaal dol zijn op de look van Kovid’, om vervolgens te vragen:’ Zou je je masker weer op willen zetten?’ -een zin waar wij de afgelopen 2 jaar zeer bekend mee zijn geworden. Het fragment uit tv-show waarin kandidaten met elkaar de strijd aan gaan om wie de beste modeontwerper van dat seizoen is, ging viraal en is meermaals van YouTube en andere platforms verwijderd.

De clip riep vooral de vraag op: ‘Wat wist Project Runway in 2019 dat wij dat niet wisten?’. Ook noemden mensen het fragment veelal een vorm van Predictive Programming.

Predictive Programming

Predictive Programming is de theorie dat de overheid -of andere hogergeplaatsten- fictieve films of boeken gebruiken als een middel voor massale ‘mindcontrol’. Dit zou dan als doel hebben de bevolking geplande toekomstige gebeurtenissen makkelijker te laten accepteren. Deze term werd voor het eerst gebruikt en beschreven door onderzoeker Alan Watt, die predictive programmering als volgt definieert: “Voorspellend programmeren is een subtiele vorm van psychologische conditionering die door de media wordt geboden om het publiek kennis te laten maken met geplande maatschappelijke veranderingen die door onze leiders moeten worden doorgevoerd. Als en wanneer deze veranderingen worden doorgevoerd, zal het publiek er al bekend mee zijn en ze accepteren als natuurlijke progressies, waardoor mogelijke publieke weerstand en commotie wordt verminderd.” (Wood) Deze theorie werd zeer populair nadat Alex Jones en David Icke hier tevens over spraken. De meest opvallende gevallen van voorspellende programmering zijn voorbeelden die te vinden zijn in de Simpsons, The Dark Night Rises, The Hunger Games en Futility.

‘Fact-checking’ door Reuters

Evenals bij de vermeende predictive programming bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 (hier te lezen), zei Reuters ook over dit fragment dat het geen voorspellende functie zou hebben. ‘Hoewel de scène van 2019 authentiek is, beweren sommige gebruikers dat de video het bewijs is van “predictive programming”, wat impliceert dat er voorkennis was van de COVID-19-pandemie. Dit idee is onjuist.’ In de onderbouwing voor deze claim staat dat de ontwerper later zou hebben uitgelegd dat het masker een statement was betreffende (lucht)vervuiling. Reuters week in haar uitleg ook uit naar een uitgebreide etymologische achtergrond van de Indische naam Kovid.

Media bedekken fragment door over andere Kovid Kapoor te schrijven

Interessant is dat gedurende de ‘pandemie’, een andere Kovid Kapoor in de schijnwerpers kwam te staan. Dit is niet de kandidaat van Project Runway, maar een ‘gewone’ burger die vertelt over hoe zijn naam veelal wordt gelinkt aan het coronavirus en hoe dat zijn leven beïnvloedt. Wanneer men nu de naam ‘Kovid Kapoor’ intypt op Google, verschijnen er slechts berichten van grote mediabedrijven over de hele wereld die over hém gaan -en niet over de man uit het controversiële fragment van Project Runway.

Reacties op sociale media

Hieronder volgt een selectie aan het soort reacties dat het desbetreffende fragment opriep.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.