Is klimaatmanipulatie spelen met vuur? “Het is duivels gewetenloos”

Is klimaatmanipulatie spelen met vuur? “Het is duivels gewetenloos”

Zeewater de lucht in spuiten, wolken witter maken of de zon dempen. Het zijn een paar methoden waarmee de aarde zou kunnen afkoelen. Of geo-engineering daadwerkelijk een probleem oplost of vooral zorgt voor problemen is de vraag. Herman Russchenberger van de TU Delft: “Wie wordt de baas over het weer?”

Nieuwsuur besteedt aandacht aan “onorthodoxe maatregelen naarmate de klimaatcrisis* ontwrichtender wordt.” Het dimmen van de zon is mogelijk “door een permanent wolkendek te maken. Daarvoor zijn vliegtuigen nodig die aerosolen in de stratosfeer brengen.” Uit dezelfde uitzending: “Wie zeewater opspuit creëert mist, wat het zonlicht zal weerkaatsen, waardoor het zeewater afkoelt.

Kostbaar

De Climate Overshoot Commission is een internationale commissie die kijkt naar technieken die aarde kunnen afkoelen. Commissielid Laurence Tubiana komt ook in de uitzending voor. Ze benadrukt dat het terugbrengen van broeikasgassen de prioriteit heeft maar dat het sleutelen aan geologische fenomenen “een soort verzekeringspolis” is. Een dure verzekeringspolis die gepaard gaat met grote investeringen.

In CO2-stofzuigers bijvoorbeeld. Ingenieur Hans de Neve werkt eraan, zo laat hij het actualiteitenprogramma weten. Hij vergelijkt zichzelf met IJslandse producenten van de CO2-afvangers,en wil zijn producten tien keer efficiënter maken. Maar in IJsland lukt het nu om 4000 ton CO2 uit de lucht te halen. ‘Dat is wat de wereld in drie seconden uitstoot.’

Ook al lukt het Neve dus zijn concurrent voorbij te streven, dan nog is het geheel erg kostbaar in termen van geld én energie. De Neve geeft toe dat er miljoenen moeten worden geproduceerd en dat die productieschaal wellicht in de auto-industrie bestaat maar “totaal nog niet voor dit soort apparaten.”

Onvoorzien

Dus de tijd dringt, de baten zijn onzeker en de kosten zijn torenhoog. En dan zijn er ook nog de averechtse effecten voor mens en natuur. Terwijl alle aandacht uitgaat naar de CO2-uitstoot als grote boosdoener, kan het volgens Russchenberger zomaar ineens dat gebeuren dat de “sub-sahara meer en meer neerslag krijgt en de amazone minder.”

Een verstoring van een wereldwijd ecosysteem dus met gevolgen voor de bodem, dier- en plantensoorten, landbouw en meer. En bovendien, wie beslist over de toepassing van de manipulatietechnieken, mag een land zomaar bepalen dat ze technofix inzetten? Ofwel “wie is de baas van het weer?”

Hoop

Tubania begrijpt dat de klimaatmanipulaties van het ene land impact hebben op het andere. “Sommige ontwikkelingen zijn erg riskant. Maak dat openbaar. Dat kan landen aanmoedigen om minder uit te stoten. Dat hoop ik althans.”

Hoe moet dat concreet eruit zien? ‘Kunnen jullie minder uitstoten want anders gaat China noodgedwongen verder met haar klimaatmanipulatie? Zal dat wat uithalen? Het gaat tenslotte om ontwikkelingen die evengoed als een vorm van (klimatologische) oorlogsvoering kunnen dienen:  ‘Stop, hou op, doe dit niet want we hebben geen water meer?’

Overmoed

De Climate Overshoot Commission zal volgend jaar een rapport presenteren dat in de VN zal worden besproken. Ondertussen lijkt het erop dat science fiction door de werkelijkheid is ingehaald. Datgene dat tot voor kort nog werd gezien als complottheorie (‘chemtrails, anyone?’), krijgt nu een plek bij Nieuwsuur.

Er zijn mensen die de ontwikkelingen aanmerken als een vorm van hybris, overmoed. Ze zien het sleutelen aan de meest fundamentele natuurwetten als een voorbeeld van technocratie in zijn meest extreme vorm.

Visionair?

Ter lering en vermaak onderstaand fragment van The Simpsons, dat door sommige mensen voorspellende dan wel voorspellend programmerende kwaliteiten krijgt toebedeeld.

Montgomery Burns, de vrekkige en wrede baas van de kernenergiecentrale van Springfield, was in de jaren ’90 al van plan de zon te blokkeren. Dat gaat zelfs zijn assistent, mr. Waylon Smithers, te ver: “Ik wil hier part noch deel aan hebben, het is duivels gewetenloos.”

*Tegengeluid

Café Weltschmerz geeft wat betreft het klimaat regelmatig ruimte aan een tegengeluid. De meeste media doen geloven dat er inmiddels een wetenschappelijke consensus is bereikt over de opwarming van de aarde en de rol van de mens en CO2 daarin.

Er zijn echter ook wetenschappers die dit in twijfel trekken. Tegen de klippen op- want hun boodschap is maatschappelijk immers onverantwoord, financiering voor onderzoek krijgen ze niet rond en vele media negeren ze- blijven ze zich inzetten voor een ander geluid.

Hier is een (niet volledig) overzicht van ‘klimaatgasten’ en berichten over het klimaat die bij Café Weltschmerz aan bod zijn gekomen. Onderstaand een gesprek tussen Karel Beckman en Marcel Crok van Clintel (Climate Intelligence).

Gevangen in de klimaatfuik | Karel Beckman met Marcel Crok

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.