Koning mag het Kroondomein niet meer sluiten als hij subsidie wil behouden

Koning mag het Kroondomein niet meer sluiten als hij subsidie wil behouden

Koning Willem Alexander mag Kroondomein het Loo niet meer sluiten als hij zijn subsidie wil behouden zo meldt de NOS. Voor de koning zullen in 2022 namelijk dezelfde regels gaan gelden als voor andere subsidieaanvragers van natuurgebieden. Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten schreef hierover een brief aan de Tweede Kamer.

Het natuurgebied is jaarlijks gesloten van half september tot eind december, terwijl een gesubsidieerd natuurgebied normaal gesproken maar één week per jaar mag sluiten. Al langere tijd is de kwestie onderwerp van kritiek en ophef. De details zijn eerder niet openbaar gemaakt, ondanks dat een ruime meerderheid in de Tweede kamer vorig jaar oktober opheldering eiste over de sluiting. Premier Rutte beloofde hierop terug te komen, maar heeft zijn belofte niet waargemaakt. Hij benadrukte hij dat het bos privé-bezit is en ook werd gezegd dat de sluiting te maken heeft met ‘de persoonlijke levenssfeer’ van de koning. Zonder dat duidelijk werd gemaakt wat deze term inhoudt. Jurist Wim Voermans zegt in een aflevering van Zembla in mei dit jaar dat de reden van de sluiting hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met ongestoord kunnen jagen.

Voermans zei in diezelfde aflevering dat het onwettig is om afspraken tussen de premier en de koning geheim te houden: ‘Je moet duidelijk maken op welke gronden dit gebeurt. De grondwet zegt dat deze afspraken aan de kamer uitlegbaar moet zijn. De kamer beslist over de rijksbegroting en is in deze onvolledig geïnformeerd.’ De discussie laaide onlangs weer op, toen bleek dat Willem Alexander elke vijf jaar 4,7 miljoen euro subsidie krijgt voor onderhoud van het natuurpark op de Veluwe. Aan de Koning de keuze: Of hij opent het park het hele jaar door, of hij stopt met het ontvangen van de subsidie.

Goed nieuws voor partijen die zich al jarenlang voor dit doel inzetten. Partij voor de Dieren reageert enthousiast op de ontwikkelingen met de volgende Tweet:


Café Weltschmerz organiseerde in december 2020 een debat tussen het Republikeins Genootschap (Floris Möller) en de Bond van Oranjeverenigingen (Pieter Verhoeve) over de toekomst van de monarchie. Möller zei: ‘Een erfelijk vorst die geen belasting betaalt, ons honderden miljoenen kost en niets presteert, die past niet in onze democratie. Verhoeve stelde: ‘Juist een koning, die boven de politiek staat, die mensen verbindt, is belangrijk voor onze natie. De monarchie biedt al twee eeuwen continuïteit en stabiliteit.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.