Land breekt eigen record vruchtbaarheidscijfer: historisch laag

Land breekt eigen record vruchtbaarheidscijfer: historisch laag

Zuid-Korea brak vorig jaar haar eigen record voor ’s werelds laagste vruchtbaarheidscijfer, zei het nationale bureau voor de statistiek woensdag.

Het totale vruchtbaarheidscijfer van het land, dat het gemiddelde aantal kinderen vertegenwoordigt dat een vrouw tijdens haar leven baart, daalde tot 0,81 in 2021 – een daling met drie punten ten opzichte van 0,84 een jaar daarvoor, onthulden de cijfers van Statistics Korea.

Volgens het agentschap werden vorig jaar slechts 260.600 kinderen geboren in het land met 51,7 miljoen inwoners, wat de bezorgdheid over de krimpende en vergrijzende bevolking verder vergroot.

Het vruchtbaarheidscijfer bedroeg 4,53 in 1970 toen de regering in Seoel voor het eerst begon met het verzamelen van de gegevens. Sindsdien is het gestaag gedaald, waarbij de daling in de jaren 2000 versnelde te midden van financiële turbulentie. In 2018 zakte het cijfer onder de 1,0, omdat jonge Koreanen te maken kregen met werkloosheid en stijgende prijzen op het gebied van huisvesting, kinderopvang en onderwijs.

Een land vereist een vruchtbaarheidscijfer van 2,1, wat betekent dat een vrouw ten minste twee kinderen baart, om de omvang van de bevolking zonder migratie te kunnen behouden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (The Organization for Economic Cooperation and Development, OESO), waar Seoul deel van uitmaakt, voorspelt al decennia een daling van het vruchtbaarheidscijfer.

Zuid-Korea is de enige natie onder de 38 leden waarvan de vruchtbaarheidsmarker zich onder de één begeeft. In de VS stond het vruchtbaarheidscijfer in 2021 op 1,66, in Japan op 1,37.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.