Lange-termijnbeleid: China verzekert zich van Qatarees gas tot in jaren ’50

Lange-termijnbeleid: China verzekert zich van Qatarees gas tot in jaren ’50

Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op de voetbalvelden van Qatar (maandag alleen al meer dan vier miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd), doet de Golfstaat wat het al jaren met veel succes doet: geld verdienen met olie en gas. China (dat niet meedoet aan het WK voetbal) sloot ‘de langste gasleveringsovereenkomst in de geschiedenis’ met het land. “Deze overeenkomst die zal voortduren tot in de jaren ’50 zal onze relatie naar nieuwe hoogtes stuwen.”

Dat zei Saad Sherida Al-Kaabi, Qatar’s minister voor Energiezaken en president en CEO van QatarEnergy.

QatarEnergy zal China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) voorzien van 4 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG)  per jaar. Dit zal het doen vanuit het zogeheten North Filed East (NFE) uitbreidingsproject. Momenteel stijgt de wereldwijde vraag naar  LNG en is er sprake van een grote Europese drang om de niet-Russische gastoevoer veilig te stellen.
“Dit is de eerste verkoopovereenkomst voor de lange termijn voor het  NFE-project, en het markeert de langste gasleveringsovereenkomst in de geschiedenis van de LNG-industrie.” Aldus Al-Kaabi.
Traditie
Qatar geeft traditioneel de voorkeur aan langlopende leveringsovereenkomsten met klanten, iets waar Europa eerder dit jaar voor terugdeinsde. Nu zijn zelfs Europese bedrijven onderhandelingen aangegaan met LNG-leveranciers over levering op langere termijn. China op zijn beurt is op zoek naar LNG om zogeheten spotaankopen (on the spot, met de prijs van het moment, red.) te voorkomen. Dat doet het land vanwege onzekerheden over de Aziatische spotprijzen in de komende jaren.
Al-Kaabi: “Meer en meer Aziatische kopers benaderen ons voor langetermijn-overeenkomsten, want ze zien dat de hoeveelheid gas in de toekomst steeds meer zal afnemen.”
Uitbreiden
De North Field East en North Field South (NFS) projecten zullen naar verwachting respectievelijk in 2026 en 2027 online komen. Qatar kondigde vorig jaar ’s werelds grootste LNG-project aan, dat zijn productiecapaciteit zal verhogen van 77 miljoen ton per jaar naar 110.
De gas- en olieproducent in de Golf plant ook een nieuwe uitbreidingsfase op het North Field, ’s werelds grootste aardgasveld. Dat veld deelt het met Iran. De tweede uitbreidingsfase is het North Field South Project (NFS), dat de LNG-productiecapaciteit van Qatar verder zal verhogen van 110 naar 126 ton. Die fase kent een verwachte productiestartdatum in 2027.
Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.