Letland moedigt Oekraïne aan om Rusland aan te vallen

Letland moedigt Oekraïne aan om Rusland aan te vallen

De Letse minister van Buitenlandse Zaken, Edgars Rinkevics, drong er bij de NAVO op aan Oekraïne “toe te staan” haar door het Westen geleverde wapens te gebruiken voor aanvallen op Russisch grondgebied. De topdiplomaat maakte de opmerkingen dinsdag in een interview met Bloomberg in de marge van de bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Boekarest.

‘In het bijzonder zouden de wapens moeten worden gebruikt om locaties aan te vallen die door Moskou worden gebruikt om raketaanvallen uit te voeren op de kritieke infrastructuur van Oekraïne’, stelde Rinkevics voor.

“We moeten Oekraïners toestaan ​​wapens te gebruiken om raketten of vliegvelden aan te vallen van waaruit die operaties worden gelanceerd”, zei hij.

Terwijl Moskou het Westen herhaaldelijk heeft gewaarschuwd om Oekraïne niet met allerlei wapens “vol te pompen”, wat suggereert dat dergelijk gedrag uiteindelijk zou kunnen leiden tot een direct conflict tussen de door de VS geleide NAVO-alliantie en Rusland, wuifde Rinkevics dergelijke zorgen weg. Het blok “moet niet bang zijn” voor escalatie, zei hij.

Letland is, samen met andere Baltische staten, een van de meest uitgesproken aanhangers van Kiev in het voortdurende conflict tussen Rusland en Oekraïne. De topambtenaren van het land hebben herhaaldelijk door Kiev gereisd om hun steun te betuigen, met het laatste bezoek in het weekend toen Rinkevics, samen met zijn collega’s uit Litouwen, Estland, Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland, de Oekraïense president Vladimir Zelensky ontmoette.

De afgelopen weken heeft Rusland herhaaldelijk kruisraketten en salvo’s met zelfmoorddrones gelanceerd tegen het elektriciteitsnet en de militaire installaties van Oekraïne. De aanvallen volgden op een ontploffing die schade toebracht aan de Kertsj-brug die het vasteland van Rusland verbindt met het Krim-schiereiland. De schuld voor het incident ligt volgens Moskou zonder twijfel bij Oekraïne en haar buitenlandse aanhangers, specifiek het Verenigd Koninkrijk. Moskou noemde de actie een “terreuraanslag”. Kiev en Londen hebben echter elk hun betrokkenheid ontkend.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.