Lucht George W. Bush zijn hart? “Invasie Irak volledig ongerechtvaardigd en beestachtig”

Lucht George W. Bush zijn hart? “Invasie Irak volledig ongerechtvaardigd en beestachtig”

George W. Bush Jr. gaf tijdens een speech in Dallas toe dat de inval in Irak “volledig ongerechtvaardigd en beestachtig” was. “Eh…ik bedoel Oekraïne,” corrigeerde hij snel. Een Freudiaanse verspreking?

Zou Bush de invasie van Irak van bijna twintig jaar geleden diep van binnen ook zien als onrechtmatig en wreed? Veel mensen zien de invasie van Irak als een oorlogsmisdaad, een illegale daad van agressie, een schending van internationale verdragen en een catastrofe voor miljoenen Irakezen. Advocaten roepen daarom al jarenlang op tot berechting van Bush en andere functionarissen.

De Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud nam waar dat mensen die in beslag worden genomen door een bepaald onderwerp dat kunnen wegdrukken. Via een verspreking laten ze dan toch vaak blijken wat hen werkelijk bezighoudt. Met een Freudiaanse verspreking onthullen ze onbedoeld wat er in hen omgaat.

 

Bitter

Bush Jr. sprak van een ondemocratisch Rusland “waar verkiezingen doorgestoken kaart zijn, oppositie wordt vervolgd en de beslissing van een één man een totaal ongerechtvaardigde en wrede invasie van Irak kan lanceren.” Een onverhoopte confessie?

Na zijn verspreking herstelde de oud-president zich snel en zei hij dat hij al 75 jaar is.* Daarmee kreeg hij de lachers op de hand. Voor mensen die zich bezig houden of hielden met de invasie in Irak -waarbij het grote publiek voor de gek werd gehouden met bewijs van massavernietigingswapens als excuus voor de inval- bracht het voorval echter vooral bittere herinneringen naar boven.

 

Verspreking van de eeuw

Bekijk het fragment hieronder via de tweet van Andrew Stroehlein, de Europese mediabaas van Human Rights Watch. Hij noemt de actie van Bush ‘de Freudiaanse verspreking van de eeuw.’

*De huidige president Joe Biden, 79 jaar inmiddels, staat bekend om zijn versprekingen. Zo had hij het onlangs over Iran in plaats van Oekraïne, en sprak hij over vice-president Kamala Harris als ‘first lady’.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.