Macron acteerde sterke leider in coronatijd. Onzekere virussituatie maakt hem kwetsbaar

Macron acteerde sterke leider in coronatijd. Onzekere virussituatie maakt hem kwetsbaar

De populariteit van Emmanuel Macron, president van Frankrijk, daalt. Een peiling van het Franse Odoxa laat zien dat hij in negen maanden tijd niet zo impopulair is geweest: nog maar 39 procent van de Fransen ziet het in hem zitten, eerder was dat nog 45 procent. Emile Leclerc, directeur van het onderzoeksbureau, ziet dat de harde lijn van de politiek leider hem eerder ten goede kwam maar zich nu tegen hem keert: “De crisis is als een hogedrukpan- als alles goed is afgesloten, gaat het goed. Maar als je het deksel een klein beetje opent, kan het exploderen.”

Dun koord

Peilingmeester Leclerc duidt de positie van de huidige president. ‘In eerste instantie kreeg hij waardering voor zijn ferme taal en manier van leidinggeven,’ geeft hij aan. Keerzijde is dat hij balanceert op een dun koord tussen een zelfverzekerd en zelfbewust imago enerzijds en een arrogant voorkomen anderzijds, meent Leclerc. Met zijn uitspraken over ‘het pesten van ongevaccineerden’ overschreed hij volgens sommige kiezers de grenzen van het fatsoen. De politiek wetenschapper Giuliano da Empoli ziet dat Macron in een lastig parket zit: “Hij zal de harde  manier van leidinggeven waar hij succes mee heeft gehad, niet zomaar opgeven.”

Macron, die zegt het ambt van president wel te ambiëren maar zich nog niet kandidaat heeft gesteld voor de komende landelijke verkiezingen in april, heeft de sterke leider in crisistijd kunnen acteren, concludeert Channel News Asia. Mocht corona echter uitdoven, het verzet tegen het virusbeleid groeien of overslaan vanuit andere landen, dan zou hij plotseling een stuk zwakker kunnen staan. Thema’s zoals immigratie, veiligheid, inflatie en een dalende koopkracht zullen dan sterk van invloed zijn op de verkiezingen. De onzekere prognoses zijn mogelijk een reden dat Macron nog wacht om zich kandidaat te stellen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.