Maes Law verliest QR-code zaak tegen Staat

Maes Law verliest QR-code zaak tegen Staat

De voorzieningenrechter heeft vandaag beslist dat het coronatoegangsbewijs toegepast mag (blijven) worden. Met deze uitkomst kan een discutabele maatregel bouwen op juridische steun. Advocaat Bart Maes betoogde in de rechtszaal eerder dat de coronapas “onwettig, strafbaar en discriminerend” zou zijn. De rechter gaat hier niet in mee.

De voorzieningenrechter heeft vandaag beslist dat het coronatoegangsbewijs toegepast mag (blijven) worden. Net als bij vorige kort gedingen over coronamaatregelen is het uitgangspunt dat de rechter zich terughoudend moet opstellen bij de beoordeling van nieuwe maatregelen. Alleen als de Staat in redelijkheid niet voor het gevoerde beleid heeft kunnen kiezen of wanneer de Staat handelt zonder wettelijke grondslag, is er plaats voor ingrijpen door de rechter. Dat is hier niet het geval, zo meldt Rechtspraak.nl

Voor de maatregel bestaat een wettelijke grondslag, aldus de rechter. “Volgens eisers is er geen noodzaak meer tot het treffen van coronamaatregelen, maar de Staat heeft op begrijpelijke wijze uitgelegd dat die noodzaak nog steeds bestaat. De Staat heeft toegelicht dat het loslaten van de anderhalvemeterregel tot een aanzienlijke opleving van het virus kan leiden deze winter en dat dit risico alleen kan worden beperkt door een brede inzet van het coronatoegangsbewijs in risicovolle settings. Volgens het OMT en Van Dissel hebben ongevaccineerden een aanzienlijk grotere kans om besmet te raken dan gevaccineerden. Ook hebben ongevaccineerden volgens het OMT en Van Dissel een grotere kans om het virus door te geven. De Staat mag zijn beleid hierop baseren. Het zogenaamde “testen voor toegang” heeft daarmee volgens de rechter een legitiem doel: de beperking van verspreiding van het virus.”

GeenStijl – zelf tegen de coronapas – uit vandaag kritiek op het kortgeding van Bart Maes en ziet een ongebalanceerde rechtsgang.  ‘Van alle goede argumenten die er tegen de QR-samenleving aan te voeren zijn, gebruikten de advocaten en andere sprekers er heel weinig, en van alle malle overdreven hysterie die er door tegenstanders van de QR-samenleving wordt uitgekraamd, gebruikten ze er heel veel.’

Er wordt inmiddels volop gereageerd op social media op de uitspraak. Enkele reacties:

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.