Man ten onrechte gearresteerd nadat gezichtsherkenning-technologie fout zat

Man ten onrechte gearresteerd nadat gezichtsherkenning-technologie fout zat

Gezichtsherkenningstechnologie wordt opnieuw onder de loep genomen nadat de technologie heeft geleid tot de onterechte arrestatie van een man in Georgia, VS, op basis van een voortvluchtig bevel uit een staat waar hij nog nooit is geweest.

Eind november 2022 werd Randall Reid, 28, gearresteerd in DeKalb County, Georgia, nadat wetshandhavers in Louisiana gezichtsherkenning gebruikten om hem ten onrechte in verband te brengen met de diefstal van luxe portemonnees in Baton Rouge.

‘Ze vertelden me dat ik een huiszoekingsbevel had van Jefferson Parish. Ik zei: ‘Wat is Jefferson Parish?”, aldus Reid. “Ik ben nog nooit in mijn leven een dag in Louisiana geweest. Ze vertelden me dat het voor diefstal was. Ik ben dus niet alleen niet in Louisiana geweest, ik steel ook niet.”

Reid werd na vijf dagen vrijgelaten. De sheriff in Jefferson trok het bevel in vanwege meningsverschillen zoals een moedervlek op Reids gezicht. Volgens de advocaat van Reid, Tommy Calogero, was er ook een verschil van ongeveer 40 pond tussen Reid en de portemonneedief op de bewakingsbeelden.

De zaak van Reid hernieuwt de kritiek op gezichtsherkenningstechnologie, vooral met betrekking tot mensen met een donkere huid, zoals Reid, waarvan is aangetoond dat de technologie nog onnauwkeuriger is.

Onderzoek toont aan dat deze technologie eerder zwarte mensen en mensen met een donkerdere huid verkeerd identificeert dan blanke mensen, maar over het algemeen al lage nauwkeurigheidsniveaus heeft.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.