Mannen gaan met genderneutrale Gouden Kalveren aan de haal

Mannen gaan met genderneutrale Gouden Kalveren aan de haal

Het jaarlijkse filmevenement in Utrecht had dit jaar besloten geen onderscheid meer te maken tussen mannen en vrouwen, en kwam tot de conclusie dat de mannen de beste prestaties hadden geleverd. Dat leidde tot verontwaardigde reacties: ‘Lieve fantastische actrices, zullen we gewoon een eigen gala oprichten… want dit is echt te triest voor woorden,’ aldus Yora Rienstra.

Het blijft een lastige kwestie: mannen en vrouwen zijn gelijk, maar worden niet gelijk behandeld. Maar vrouwen zijn soms net mannen, en mannen hebben vaak wat weg van vrouwen. Of zijn ze misschien niet gelijk, maar wel gelijkwaardig?

Sommige mensen zijn er al uit: verschillen tussen mannen en vrouwen zijn kunstmatig en opgelegd door giftige mannen in een patriarchale samenleving. Daarom moeten moeten we niet meer spreken van man of vrouw maar van mens. Tenzij een vrouw een man genoemd wil worden, dan heb je geen keus omdat je hem/haar anders kwetst. Zoals het ook eigenlijk niet anders kon dan de afzonderlijke categorieën voor beste mannelijke/vrouwelijke acteur achter ons te laten. Een goede acteur is een goede  acteur, ongeacht sekse of seksuele voorkeur.

Dus als die prijzen dan naar mannen gaan is dat geen probleem toch? Niet iedereen denkt daar zo over.

Halina Reijn tweette een berichtje door: ‘Er zijn maar weinig momenten in het leven waar je heel even in de schijnwerpers mag staan. Die momenten zijn met de (genderneutrale) kalf voor actrices nog schaarser geworden.’

 

“Er komt stoom uit mijn oren. Ik vind het echt groteske flauwekul. Doorgeslagen onzin”, zo noemde acteur Jeroen Krabbé de invoering van genderneutrale filmprijzen. “In de tijd van Shakespeare werden de vrouwenrollen gespeeld door mannen, dat is gelukkig veranderd. Daar gaat het om. Je hebt vrouwenrollen en mannenrollen. Die kun je niet met elkaar vergelijken en moet je apart beoordelen.”

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.