Marianne Zwagerman ziet Kaag-Gate als politieke afrekening spindokters: “Verwoestende framingsmachine VVD”

Marianne Zwagerman ziet Kaag-Gate als politieke afrekening spindokters: “Verwoestende framingsmachine VVD”

De kwestie Kaag-van Drimmelen is vooral een afrekening in het spindokterscircuit volgens Marianne Zwagerman. De columniste en opiniemaker meent dat het team achter Mark Rutte na de aanval van Sigrid Kaag van vorig jaar lang en geduldig heeft gewacht om keihard wraak te nemen: ‘De framingsmachine van de VVD is verwoestend.”

Iedereen sprong bovenop D66 in het algemeen en partijleider Sigrid Kaag in het bijzonder, nadat bekend werd dat grensoverschrijdend gedrag van partijprominent Frans van Drimmelen door de partij werd genegeerd (met het oog op de verkiezingen van 2021). De schrijver van dit stuk niet uitgezonderd. Zwagerman deed er in eerste instantie ook aan mee, geeft ze eerlijk toe. Maar wat er echt aan de hand is, is dat de VVD eindelijk een aanleiding heeft gevonden om korte metten te maken met D66, meent de journaliste. Op het juiste moment slaan de politieke haantjes genadeloos toe.

D66 deed vorig jaar drie pogingen om de VVD om zeep te helpen, herinnert Zwagerman de kijker nogmaals. Er waren de beroemde woorden van Kaag van vorig jaar rond de formatie en oud CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: “Hier scheiden onze wegen. Het grootste goed is individuele integriteit.” Er was de H.J. Schoo lezing van september dat jaar waarin ze Rutte “politieke bijziendheid” verweet en het had over een bestuurscultuur van “regelen en ritselen.” In dezelfde maand werd oud VVD-minister Johan Remkes ervan beticht een drankorgel te zijn.

 

Verwoestend

Dat zette kwaad bloed. Hoewel D66 en VVD alsnog samen in de coalitie zitten, is de aanval niet vergeten, volgens Zwagerman. De Spindokters van de VVD zijn geslepen, meent ze. Sterker nog: “Dat is wat de VVD doet, waar ze groot mee zijn geworden.” Ze ziet een “verwoestende framingsmachine”, maar wel eentje die op een slinkse manier te werk gaat. “De geruchten lijken altijd van een andere kant te komen, niet te herleiden tot de VVD, hoor ik van mensen die erin vermorzeld werden.”

Zo is ook het geval bij D66-gate, meldt de ervaren mediavrouw: “Netjes opgedoken in De Volkskrant,’ maar niemand heb ik erover gehoord dat waarschijnlijk de VVD hierachter zit en zelf het vuurtje heeft opgestookt.” Grote woorden, die ze echter onderbouwt met een scoop rond HerstelNL. Weet u nog, de organisatie van hoogleraren en andere prominente personen in de samenleving die ruim een jaar geleden, toen Nederland nog volop in lockdowns en angst zat, weer heel verantwoord ’terug naar normaal’ wilden loodsen?

HerstelNL was geloofwaardig, en juist dat zou de geloofwaardigheid van het coronabeleid van Rutte & Co in gevaar brengen vlak voor de verkiezingen. Zwagerman vertelt in de video wat Robin Fransman, de inmiddels overleden drijvende kracht achter HerstelNL, eerder niet naar buiten kon brengen omdat hij daarmee naar eigen zeggen van laster beschuldigd zou worden. Hij sprak wel van druk vanuit “hoge kringen in Den Haag” om HerstelNL in diskrediet te brengen. Zwagerman onderbouwt die omzichtige woorden nu met “een originele mail van een van de uitstappers van Herstel NL,” waarmee ze naar alle waarschijnlijkheid of de bekende (Rabobank)econome Barbara Baarsma of hoogleraar en oud-CPB directeur Coen Teulings bedoelt.

Om zich heen slaan

“Rutte zal om zich heen slaan als zijn geloofwaardigheid in gevaar komt, en ik heb daar zeer slechte ervaringen mee,” luidt een fragment van de mail. Baarsma stapte niet veel later eruit, Teulings nam afstand, en de media kregen al het gereedschap in handen om de organisatie niet meer serieus te nemen.

Wanneer de VVD in gevaar komt, sluiten de rijen zich in het ‘liberale kamp.’ Het gebeurde eerder toen ‘communicatiestrateeg’ Jan Driessen en anderen het frame “helemaal omkeerden” toen de minister-president onder druk stond en ‘de leugen van Rutte’ opeens een “populistisch frame” werd, “ingestoken door Wilders en Baudet en massaal overgenomen.” De BNR-columniste staat er nog even bij stil. Het gebeurde toen HerstelNL roet in het eten dreigde te gooien, en het gebeurt nu weer, meent Zwagerman.

Alle ogen zijn gericht op Van Drimmelen en met name Kaag moet het vervolgens ontgelden. Waar de hele ontwikkeling in gang is gezet, blijft echter buiten zicht: “Onzichtbaar voor het grote publiek wordt je onschadelijk gemaakt.”

Hieronder de video van Zwagerman waarin ze verschillende verhaallijnen bij elkaar brengt in een heldere analyse van de politieke intriges in Den Haag.

 

Credits

Zwagerman heeft ook nog een shout out voor Café Weltschmerz. De journaliste (vorige week wederom in gesprek met de corona-wobbers, waarvan akte) noemt na 3:50 minuten een eerder gesprek van Willeke Slingerland en Frans van Drimmelen. Laatstgenoemde presenteert zich daar als toonbeeld van transparantie neer, onder meer ten koste van CDA’er Ben Bot. Dat gesprek is hieronder nogmaals te bekijken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.