Martin Luther King Jr.: “We hebben een morele plicht onrechtvaardige wetten niet te gehoorzamen”

Martin Luther King Jr.: “We hebben een morele plicht onrechtvaardige wetten niet te gehoorzamen”

“We hebben een morele verplichting om onrechtvaardige wetten niet te gehoorzamen.” Het is een van vele memorabele uitspraken van Martin Luther King Jr. waar veel Amerikanen afgelopen maandag bij stil stonden. Zij vierden de geboortedag van de in 1968 vermoorde mensenrechtenactivist.

De kijk van de voorvechter van mensenrechten op burgerlijke ongehoorzaamheid wordt de laatste jaren veel van stal gehaald. Mensen beroepen zich in het kader van de coronamaatregelen op hun recht of zelfs hun morele plicht tot protest en ongehoorzaamheid aan wetten en regels. In 1965 was King te gast in het tv-programma Meet The Press en deed daar een aantal uitspraken die sommige mensen uit het hart gegrepen is.

Op de vraag aan Martin Luther King Jr. waarom hij besloot een protestmars te leiden ondanks een protestverbod, antwoordt hij: “Ieder individu die de wet overtreedt waarvan zijn geweten hem vertelt dat het onrechtvaardig is, en bereid is om gevangenschap als gevolg daarvan te accepteren zodat het bewustzijn van de mensen rond de onrechtvaardigheid van de wet wordt aangewakkerd, toont juist het grootste respect voor de wet.”

Daarnaast zegt hij: “Het niet-meewerken aan het kwaad is net zo goed een morele verplichting als het versterken van het goede.” Over de stijl van burgerlijke ongehoorzaamheid is hij ook duidelijk: “Als iemand de wet overtreedt waarbij zijn geweten hem vertelt dat die onrechtvaardig is, dan moet hij dat open doen, met trots, liefde en beschaving, bereid om de consequenties te aanvaarden.”

Sinds een jaar of 25 vieren Amerikanen de geboortedag van King jaarlijks rond half januari. De dominee en activist stond bekend om zijn inzet voor verzet tegen sociaal onrecht in het algemeen en rassendiscriminatie in de Verenigde Staten in het bijzonder. King was een begenadigd spreker en vele uitspraken van hem circuleren dan ook (al dan niet uit hun context gehaald) op het internet.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.