Mattias Desmet: ‘de bevolking snakt naar overheid die controle pakt’

Mattias Desmet: ‘de bevolking snakt naar overheid die controle pakt’

Mattias Desmet geeft zijn kijk op totalitarisme en massavorming in De Groene Amsterdammer. Krijgt ‘het dissidente geluid’ meer voet aan de grond in de media?

Grote kans dat Desmet bij de lezers en kijkers van Café Weltschmerz bekend is. Sinds het begin van de corona uitbraak laat hij van zich horen. Hij spreekt zich uit over totalitaire tendenzen die hij in (de Westerse) wereld waarneemt en de absurditeit van het narratief in media en bestuur dat daarmee gepaard gaat. Juist dat is een van de motto’s van de Vlaamse professor psychologie: ‘spreek je uit, alleen zo kan massavorming doorbroken worden!’

Media-optredens

Maar tot nu toe trad hij vooral op in de alternatieve/nieuwe/onafhankelijke (kies maar) media, denk aan Café Weltschmerz en De Nieuwe Wereld in Nederland, de Belgische docuserie Headwind en de Dark Horse podcast van de Amerikaan Bret Weinstein.

De reguliere/mainstream/oude media moesten niet veel hebben van de boodschap van Desmet. Het Vlaamse tijdschrift Knack bleek in de loop van 2020 niet zo tegendraads als eerder gedacht. Na een paar kritische artikelen over aanpak van en verslaggeving over corona in de eerste maanden van het jaar was er geen ruimte meer voor zijn bijdrages.

Geef niet op, spreek je uit! – Shohreh Feshtali en Mattias Desmet

Pluriformiteit

Des te opvallender is het dat de psycholoog wordt geïnterviewd in De Groene Amsterdammer. Goed, af en toe had het blad de laatste jaren her en der wel wat ruimte voor kritische kanttekeningen. Maar echt uitgesproken werd het nooit. Staat het interview met de schrijver van De Psychologie van Totalitarisme voor een kentering, een breder ontwaken bij de redactie van De Groene? Kan het een effect hebben op de verslaggeving van andere media?

Het is slechts het begin van een hypothese, eentje die in dit (rustige zomer)stadium nog niet is te toetsen. Het is ook nog niet verzekerd dat de universitair docent tevreden is met de weergave van zijn woorden. Hoe dan ook verspreidt de boodschap van de Belg- ‘onze maatschappij biedt grond voor totalitair denken’ en ‘de bevolking snakt naar een overheid die de controle pakt’- zich. Meer mensen nemen kennis van zijn ideeën. Meer pluriformiteit in de media, dat is voor iedereen goed nieuws.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.