Medewerkers koning Charles III geschokt: ontslagen tijdens dankdienst Koningin

Medewerkers koning Charles III geschokt: ontslagen tijdens dankdienst Koningin

Terwijl de herdenkingsevenementen voor koningin Elizabeth II nog plaatsvonden, kregen tientallen medewerkers van koning Charles bericht dat ze op het punt stonden hun baan te verliezen, meldde The Guardian dinsdag.

Volgens de krant kwamen privésecretarissen, het financiële bureau, het communicatieteam en het huishoudelijk personeel – ongeveer 100 werknemers in totaal – er maandag tijdens een dankdienst voor de koningin in de Sint-Gilliskathedraal in Edinburgh achter dat hun baan op het spel stond.

“Iedereen is ronduit razend, ook de privésecretarissen en het seniorenteam. Al het personeel is sinds donderdag elke avond tot laat aan het werk om alles op te vangen. Mensen waren er zichtbaar door geschokt”, aldus een bron van The Guardian.

De privésecretaris van de vorst, Sir Clive Alderton, bracht het “verontrustende nieuws” over aanstaande ontslagen in een brief aan het personeel. In zijn brief, ingezien door de Guardian, schreef Alderton: “De verandering in de rol voor onze opdrachtgevers zal ook een verandering voor ons huishouden betekenen. Operaties worden niet meer uitgevoerd en het huishouden in Clarence House wordt gesloten. Daarom wordt verwacht dat de behoefte aan de functies die voornamelijk in Clarence House zijn gevestigd, wiens werk deze gebieden ondersteunt, niet langer nodig zal zijn.”

Hij legde hiermee uit dat terwijl de nieuwe monarch zich voorbereidt om zijn kantoor te verhuizen van zijn voormalige residentie naar Buckingham Palace, het werk van de werknemers die zich bezighielden met de persoonlijke belangen en huishoudelijke activiteiten van de voormalige prins van Wales, “niet meer nodig zal zijn.”

Hij maakte duidelijk dat bepaalde personeelsleden die Charles III en zijn vrouw Camilla “directe, nauwe, persoonlijke steun en advies” gaven, hun baan zouden behouden.

Een woordvoerder van Clarence House, de voormalige residentie van Charles III, zei dat hoewel sommige ontslagen “onvermijdelijk zullen zijn”, het koningshuis dringend werkt “om alternatieve rollen voor het grootste aantal personeelsleden te identificeren”.

Hoe is Charles III?

Terwijl Charles III aan zijn nieuwe taken gewend raakt, komen er steeds meer details over zijn karakter naar voren. Zijn assistenten, geciteerd door Reuters, beschrijven hem als een persoon met een “slecht gevoel voor humor”, evenals als opvliegend en veeleisend.

Toen hij dinsdag een bezoekersboek in Noord-Ierland tekende, verloor hij zijn geduld door een lekkende pen en zei: “Ik kan dit verdomde ding niet verdragen… elke ‘stinkende’ keer.”

Daarvoor, tijdens een toetredingsraad op zaterdag, was Charles III geïrriteerd door een inktpot terwijl hij documenten ondertekende, en gebaarde actief totdat een assistent het wegnam.

Not my King

In het VK ontstaan steeds meer protesten waarbij demonstranten bordjes ophouden waarop ‘not my king’ geschreven staat. Veel van deze demonstranten zijn door de politie gearresteerd en worden nu vervolgd. Na aanhoudende kritiek van Britse burgers, heeft het VK nu ‘de hand over het hart gestreken’ en gezegd dat de desbetreffende demonstranten onder de vervolging uit kunnen komen als zij £13 miljoen betalen.

Advocaat Paul Powlesland, houdt een “Not my King”-bord vast, hij zegt dat de gebeurtenissen van de afgelopen week hem tot een republikein hebben gemaakt. (ABC News: Tim Leslie)

Voedselbanken dicht

Het beperken van de vrijheid van meningsuiting was niet de enige actie die tot kritiek leidde. Vanwege de ‘staat van rouw’ waarin het VK zich volgens de beleidsmakers zou verkeren, werden naast het cancelen van bepaalde evenementen ook meerdere voedselbanken en winkels gesloten en werden veel ziekenhuisafspraken en begrafenissen gecanceld. Shweta Sharma, die erover schreef voor Independent, noemde dit ‘hartverscheurend ironisch’.

Eerder vandaag publiceerde Café Weltschmerz al een uitgebreider artikel van Erik Ouwerkerk over het aanstaande post-Elizabeth-tijdperk dat wij betreden en de vragen waarmee wij achterblijven.

Het einde van een Verenigd Koninkrijk? “Koningin laat ons achter met vragen”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.