Meer dan de helft van de Duitsers is tegen het opvoeren van militaire hulp aan Oekraïne

Meer dan de helft van de Duitsers is tegen het opvoeren van militaire hulp aan Oekraïne

Stijgende energieprijzen als gevolg van sancties tegen Russische olie en gas zijn volgens een recente peiling van de Washington Post niet eens de belangrijkste factor achter de onwil van de Duitse bevolking om Oekraïne te helpen in het aanhoudende conflict.

In plaats daarvan ontdekte de media-outlet dat een algemene afkeer van militaire interventie – die ontstond na de nederlaag van het land in de Tweede Wereldoorlog – achter de stemming zit.

Waar de overgrote meerderheid – 91% – van de Duitse respondenten sympathie betuigde voor Oekraïne, zei meer dan de helft (54%) dat hun land genoeg (37%) of te veel (17%) deed op het gebied van militaire en humanitaire hulp, aldus de peiling.

De Washington Post ondervroeg de Duitsers over vier specifieke beleidsmaatregelen, in de hoop de publieke steun te peilen voor “het verhogen van de sancties tegen Rusland en Poetin, zelfs als deze sancties zouden kunnen leiden tot een verdere stijging van de voedsel- en gasprijzen”, waarbij meer raketten en andere militaire hulp zou worden gestuurd. Ook werd gepeild of het Duitse volk meer vluchtelingen wil ontvangen, “zelfs als dit een extra last voor de economie zou betekenen”, en of Oekraïne moet worden toegelaten tot de NAVO, zelfs als dit zou vereisen dat het land op militaire wijze zou moeten worden verdedigd.

Hoewel ongeveer een derde van de ondervraagden tegen elk beleid was, waren degenen die hun steun betuigden niet bijzonder enthousiast, en was er een grote kloof in sentiment tussen het voorheen socialistische oosten en het westen van het land. Meer dan de helft (52%) van de Oost-Duitsers zei dat ze tegen meer militaire hulp aan Oekraïne waren, vergeleken met slechts 27% van de West-Duitsers.

In een poging om de onwil van de Duitsers om de militaire inspanningen van Oekraïne te versterken, te verklaren, noemde de Post een algemene antimilitaristische houding na de Tweede Wereldoorlog als een mogelijke reden hiervoor. De krant wees erop dat zelfs door de NAVO goedgekeurde interventies waaraan Berlijn troepen en middelen heeft bijgedragen, na een korte periode van publieke steun zeer impopulair zijn gebleken onder Duitse burgers.

Berlijn was echter een van Kiev’s sterkste geldschieters tijdens het conflict met Moskou, en leverde vorige maand de eerste eenheid van zijn ultramoderne IRIS-T-luchtverdedigingssystemen aan de Oekraïense strijdkrachten. Volgend jaar zullen naar verwachting nog drie eenheden, bestaande uit een commandovoertuig, een radarvoertuig en een op een vrachtwagen gemonteerde draagraket, in het land arriveren.

Ondertussen moet het eigen leger van Duitsland zelf het IRIS-T-systeem nog ontvangen, waardoor sommige politici hun bezorgdheid uiten over het feit dat het land Oekraïne bewapent ten koste van zijn eigen defensiecapaciteiten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen