Met hitte kan men omgaan, kou levert pas echt problemen op

Met hitte kan men omgaan, kou levert pas echt problemen op

Code oranje! Blijf in de schaduw. Drink water. Samenvattend: “Het wordt twee dagen warm. In de zomer. Dus over twee dagen ben je weer aan het klagen dat we geen zomer hebben…” Tisjeboy Jay heeft het gehad met de (media)hype.

Hitte is niet leuk. Hitte is gevaarlijk. Maar voor wie een weddenschap wil afsluiten over wat erger is: veel meer mensen overlijden als gevolg van kou. Dat is wat een in The Lancet gepubliceerde studie tenminste beweert. Mocht de aarde opwarmen, dan is dat in menselijk opzicht misschien dus wel goed nieuws. Veel aandacht lijkt die vaststelling in de media overigens niet te krijgen.

‘Terwijl er ieder jaar 600 duizend mensen overlijden als gevolg van warme weersomstandigheden, sneuvelen 4,5 miljoen vanwege kou. Hitte is namelijk relatief makkelijk te bestrijden door water te drinken of de airco aan te zetten, maar voor arme mensen is het heel moeilijk om hun huis te verwarmen,’ zo werd de studie in een stuk van Café Weltschmerz eind september samengevat. Tien maanden later lijkt kou een nog grotere vijand geworden, gezien de hoge energieprijzen.

Hieronder de bijdrage van Tisjeboy Jay, daaronder gevolgd door een ontwapenend nuchtere Rotterdamse kijk op de ophef die de warmte met zich meebrengt.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.