Meta ontvangt mega boete vanwege privacy-schendingen

Meta ontvangt mega boete vanwege privacy-schendingen

Facebook-moederbedrijf Meta heeft een boete van € 391 miljoen gekregen van de Ierse datatoezichthouder voor het volgen van de online activiteiten van Facebook- en Instagram-gebruikers voor advertentiedoeleinden. De boete, die woensdag is opgelegd, brengt het totale aantal boetes dat Dublin aan Meta heeft opgelegd in iets meer dan een jaar tijd op meer dan € 1,23 miljard.

In een verklaring op haar website kondigde de in Dublin gevestigde Data Protection Commission (DPC) aan dat Meta een boete van € 210 miljoen zou krijgen voor schendingen met betrekking tot Facebook en € 180 miljoen voor schendingen met betrekking tot Instagram, oplopend tot € 393 miljoen.

Er loopt nog een afzonderlijk onderzoek naar de berichtendienst WhatsApp, eigendom van Meta.

Facebook en Instagram verzamelden informatie over de browsegeschiedenis van gebruikers om hen te targeten met gepersonaliseerde advertenties, legde de DPC uit. Toen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU in 2018 van kracht ging, veranderde Meta de servicevoorwaarden, waardoor Facebook en Instagram in feite gedwongen werden om toestemming te geven voor het verzamelen van hun gegevens. De DPC constateerde dat deze wijziging in strijd was met de AVG.

Meta zei in een verklaring dat het van plan is in beroep te gaan tegen de uitspraken en de boetes.

De Oostenrijkse advocaat Max Schrems, die de klachten tegen Meta in 2018 indiende, zei dat de uitspraak de EU-winst van het bedrijf zou kunnen schaden, omdat “mensen nu moeten worden gevraagd of ze willen dat hun gegevens worden gebruikt voor advertenties of niet” en hun toestemming te allen tijde kunnen intrekken.

De DPC heeft Meta sinds oktober 2021 in totaal € 1,29 miljard beboet. De technologiegigant kreeg in november een boete van € 260 miljoen voor een Facebook-datalek dat meer dan een half miljard gebruikers trof. Meta werd ook gedwongen om in september € 397 miljoen, € 16 miljoen in maart en ongeveer € 220 miljoen in oktober 2021 te betalen voor verschillende schendingen.

De meeste grote technologiebedrijven, waaronder Google, Apple, Facebook en Twitter, hebben hun EU-hoofdkantoor in Ierland, wat grotendeels te danken is aan het lage vennootschapsbelastingtarief van het land. Het is dan ook aan de DPC om ervoor te zorgen dat deze bedrijven voldoen aan de AVG.

Uit een rapport uit 2021 van de Irish Council for Civil Liberties bleek echter dat de DPC op het moment van publicatie nog geen actie had ondernomen in 98% van de AVG-zaken die naar Ierland werden verwezen. “De handhaving van de EU-AVG tegen Big Tech wordt verlamd door het feit dat Ierland geen ontwerpbesluiten heeft ingediend over grote grensoverschrijdende zaken”, aldus het rapport.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.