Minister Kuipers SPRAKELOOS na feitenrelaas Van Houwelingen over sluiten hartcentra voor kinderen

Minister Kuipers SPRAKELOOS na feitenrelaas Van Houwelingen over sluiten hartcentra voor kinderen

  • 24/02/2023

In debat met minister Kuipers (Volksgezondheid, D66) liet Pepijn van Houwelingen (FVD) zijn opponent sprakeloos achter. Van Houwelingen confronteerde Kuipers namelijk met keiharde feiten uit wetenschappelijke studies. Kuipers had duidelijk werkelijk geen idee hoe hij daarop moest reageren..

Als er gebeurt wat Kuipers in gedachten heeft, dan komen we terecht in situatie terecht waarin slechts twee kinderhartchirurgieziekenhuizen 400 operaties (of meer) per jaar uitvoeren. “Er zijn wetenschappelijke studies gedaan over 90 centra in heel Europa,” aldus Van Houwelingen. Vervolgens pakte hij het onderzoek in kwestie erbij. “En wat blijkt? Tabel drie. Als het om mortaliteit gaat,” die is het meest positief, “in centra met tussen de 250 en 350 operaties. Als het gaat om de kans op een complicatie tussen de 150 en 250 operaties per jaar. Als het gaat om een complicatie tijdens de operatie tussen de 250 en 350 operaties. En zo gaat het door.”

Met andere woorden, als Kuipers zijn zin krijgt – blijkt uit onderzoek – dan gaat de mortaliteit omhoog en het aantal complicaties óók. Daarom, zegt Van Houwelingen, kan het toch nooit zo zijn dat de nieuwe normen over het aantal uit te voeren operaties “minimumnormen zijn? Dan moet de minister toch erkennen op basis van dit soort wetenschappelijke studies […] dat er wel degelijk een bovengrens is en dat we dus niet oneindige kunnen blijven opschalen?”

Zie het debat in kwestie hier:

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.