Mona Keijzer spreekt eindelijk vrijuit: “Ik bijt al anderhalf jaar mijn tong af”

Mona Keijzer spreekt eindelijk vrijuit: “Ik bijt al anderhalf jaar mijn tong af”

“Ik zit al anderhalf jaar op mijn vingers en bijt mijn tong af.” Dat zei Mona Keijzer, oud-staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, dinsdag j.l. in het tv-programma Op1. Nu ze niet meer actief is in de politiek kan ze zich naar eigen zeggen eindelijk mengen in het publieke debat. Een opmerkelijke constatering.

“Ik heb natuurlijk vele discussies meegemaakt, zoals die van de avondklok, de lockdown en de mondkapjes… en ik mis de onderbouwing volledig,” zegt de oud CDA-politica, die “de geloofwaardigheid van de overheid” ter sprake brengt. Ze vraagt zich af hoe mensen nog te overtuigen van het belang van maatregelen die “soms op basis van paniek, niet doordacht” genomen worden.

“Corona is een serieus probleem Je moet niet zulke ingrijpende maatregelen nemen?” vroeg presentator Tijs van den Brink haar. Daar was zijn gast het mee eens.

Hoogleraar financiële geografie Ewald van Engelen keek ook mee en reageerde op Twitter met verwondering. Hij spreekt van een ‘paradoxale situatie’ aangezien bij uitstek politici zich in het publieke debat zouden moeten mengen, lijkt hij te zeggen. In de politieke arena echter moeten ze zich houden aan de partijlijn en/of regeringsdiscipline waarbij naar buiten uit met een mond gesproken wordt. Dat laatste kwam haar in het najaar van 2021 op ontslag te staan. ‘Kennelijk kan je als politicus alleen zonder last of ruggespraak spreken als je de politiek uitgaat: dat is toch wel een stuitende, paradoxale observatie.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.