Moskou roept Nederlandse gezant op het matje vanwege ‘spionage’

Moskou roept Nederlandse gezant op het matje vanwege ‘spionage’

  • 01/11/2022

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland heeft maandag de Nederlandse ambassadeur gebeld vanwege een vermeende poging van de Britse inlichtingendienst om een Russische diplomaat in Nederland te rekruteren. Het incident volgt op verschillende gevallen waarin westerse inlichtingendiensten hebben geprobeerd Russisch personeel in het buitenland te benaderen, zegt Moskou.

Het ministerie zei dat het een “sterk protest” had geuit tegen de Nederlandse gezant Gilles Beschoor Plug [zie bovenstaande foto], en beweerde dat “een vertegenwoordiger van de Britse inlichtingendiensten” op 20 oktober had geprobeerd een Russische militaire attaché in Den Haag te overtuigen.

Daaraan toevoegend dat dergelijke “provocerende acties”, die het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer van 1961 schenden, “onaanvaardbaar” zijn en de normale operaties van Russische buitenlandse missies belemmeren.

Bovendien: “de Nederlandse autoriteiten en wetshandhavingsinstanties voorkomen niet alleen dergelijke illegale acties niet, maar nemen er zelf ook aan deel”, luidde de verklaring, eraan toevoegend dat Nederlandse spionnen in april hadden getracht drie Russische diplomaten te rekruteren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij Nederland op aan “zich te onthouden van dergelijke onvriendelijke acties die leiden tot verdere uitholling van de bilaterale banden”, en riep de autoriteiten op om dergelijke toenaderingen in de toekomst te dwarsbomen, ook die van haar bondgenoten.

Volgens het ministerie is het niet de eerste keer dat buitenlandse inlichtingendiensten op Nederlandse bodem proberen Russische diplomaten te rekruteren. In december 2018 benaderde de CIA een diplomaat van de Permanente Vertegenwoordiging van Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in een niet nader gespecificeerd park, terwijl een jaar later de Amerikaanse inlichtingendienst probeerde een Moskouse attaché op Schiphol in Amsterdam te overtuigen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.