Musk legt uit waarom hij Twitter heeft gekocht

Musk legt uit waarom hij Twitter heeft gekocht

Miljardair ondernemer Elon Musk heeft geprobeerd de zorgen van adverteerders over zijn overname van Twitter weg te nemen door hen te vertellen dat hij het sociale-mediaplatform koopt om ‘de menselijke beschaving te helpen redden’.

Aan de vooravond van zijn overname van Twitter van $44 miljard, plaatste Musk een bericht aan adverteerders waarin hij zijn beweegredenen voor de deal uitlegde. “Ik deed het niet om meer geld te verdienen”, zei hij. “Ik deed het om te proberen de mensheid, van wie ik hou, te helpen. En ik doe dat met nederigheid, in het besef dat falen in het nastreven van dit doel, ondanks onze inspanningen, een zeer reële mogelijkheid is.”

De CEO van Tesla, de rijkste persoon ter wereld met een fortuin geschat door Forbes op meer dan $ 221 miljard, deed in april zijn overnamebod op Twitter. Destijds beloofde hij een einde te maken aan de censuur van ‘conservatieve stemmen’ op het platform en zei hij dat vrijheid van meningsuiting een “maatschappelijke noodzaak was voor een functionerende democratie”.

Critici, waaronder Twitter-medewerkers, uitten hun bezorgdheid dat Musk het platform onveilig zou maken door ‘schadelijke’ inhoud toe te staan. In mei drongen linkse activistische groepen er bij adverteerders op aan om Twitter te boycotten als Musk zijn overname zou voltooien, en zeiden dat hij de socialemediagigant tot een “directe bedreiging voor de openbare veiligheid” zou maken.

Hoewel Musk zichzelf een ‘absolutist van de vrijheid van meningsuiting’ heeft genoemd, suggereerde zijn mededeling aan adverteerders dat de gesprekken op Twitter onder zijn eigendom niet volledig ongereguleerd zullen zijn. “Twitter kan natuurlijk geen vrije hel worden waar alles kan worden gezegd zonder gevolgen”, zei hij. “Naast het naleven van de wetten van het land, moet ons platform warm en gastvrij zijn voor iedereen, waar je de gewenste ervaring kunt kiezen op basis van je voorkeuren, net zoals je ervoor kunt kiezen om bijvoorbeeld films te zien of videogames te spelen variërend van alle leeftijden tot volwassen.”

Musk zei dat de sociale media-industrie momenteel het risico loopt te versplinteren in extreemrechtse en extreemlinkse “echokamers die meer haat genereren en onze samenleving verdelen”. Traditionele mediakanalen hebben de gepolariseerde uitersten gevoed en verzorgd terwijl ze meedogenloos hogere kijkcijfers en winst nastreven, voegde hij eraan toe.

“De reden dat ik Twitter heb overgenomen, is omdat het belangrijk is voor de toekomst van de beschaving om een ​​gemeenschappelijk digitaal stadsplein te hebben, waar een breed scala aan overtuigingen op een gezonde manier kan worden besproken, zonder toevlucht te nemen tot geweld”, zei de miljardair.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.