Mysterieus vliegtuig vliegt over zes NAVO-staten

Mysterieus vliegtuig vliegt over zes NAVO-staten

Een niet-geïdentificeerd vliegtuig slaagde erin om zonder goedkeuring over verschillende Europese landen te vliegen, voordat de bemanning spoorloos verdween.

Een anoniem vliegtuig dat bij vetrek in Litouwen werd gespot, mocht het luchtruim van verschillende andere NAVO-leden ongehinderd doorkruisen voordat het in Bulgarije landde, – Een illegale vlucht die luchtvaartfunctionarissen over het hele continent nog steeds verbijstert.

Hoewel straaljagers werden gebruikt om het voortvluchtige vliegtuig te escorteren, kon de bemanning het toneel ontvluchten en zo bleef deze ongeïdentificeerd.

Na woensdag te zijn vertrokken vanaf een nog niet officieel bekendgemaakte locatie in Litouwen, reisde het voertuig door Hongarije, Polen, Slowakije, Servië en Roemenië – alle NAVO-staten behalve Belgrado – en kwam uiteindelijk terecht op een verlaten vliegveld in Bulgarije, volgens Europese functionarissen en mediaberichten. Het vliegtuig werd later verlaten teruggevonden zonder enig teken van de bemanning, hoewel de motor naar verluidt nog warm was toen het werd ontdekt.

Terwijl functionarissen in verschillende landen de spookvlucht nauwlettend in de gaten hielden, waarbij de Amerikaanse, Hongaarse en Roemeense luchtmacht militaire vliegtuigen stuurden om het vliegtuig op verschillende punten te volgen, bliezen zij de achtervolging af toen het het Bulgaarse luchtruim binnenkwam. Het kleine propellervaartuig had zijn transponder niet aan en weigerde te reageren op radio-oproepen, maar Bulgaarse functionarissen besloten niettemin dat het geen bedreiging vormde, ondanks dat een alarm in sommige buurlanden was geactiveerd.

Het Roemeense leger trok naar verluidt soortgelijke conclusies, en hoewel functionarissen het vliegtuig verdacht vonden, geloofden ze uiteindelijk niet dat het zich op een ‘gevaarlijke’ manier gedroeg.

Het blijft onduidelijk om welk type vaartuig het precies ging, met tegenstrijdige rapporten die het een tweemotorige Beechcraft noemen, evenals een Piper PA-23 Aztec. De laatste bewering werd voor het eerst onthuld door de Litouwse media-outlet LRT.lt, die beweerde het formele (maar niet langer geldige) registratienummer van het vliegtuig te noemen dat het koppelde aan een Aztec.

De onverklaarde vlucht heeft plaatsgevonden tijdens een periode waarin veel Europese staten alerter zijn vanwege het aanhoudende conflict in Oekraïne, waar Russische gevechtsvliegtuigen sinds eind februari herhaaldelijk luchtaanvallen hebben uitgevoerd. Het EU-agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) waarschuwde onlangs nog voor een verhoogd risico voor civiele passagiersvliegtuigen die in de regio vliegen, daarbij verwijzend naar de kans op “verkeerde identificatie” en andere mogelijke fouten als gevolg van verwarring rond het oorlogsgebied.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.