Na Utrecht de rest van Nederland? Onder dwang van gas af in de domstad

Na Utrecht de rest van Nederland? Onder dwang van gas af in de domstad

Het is waarschijnlijk dat Utrecht de eerste gemeente wordt in Nederland waar bewoners gedwongen van het gas af moeten. Wanneer de voorgestelde maatregel een feit wordt, betekent dat een breuk met eerdere beloften dat een energietransitie altijd vrijwillig vorm zou krijgen.

Het gaat om 320 (sociale) huurwoningen in de wijk Overvecht-Noord die vanaf 1 januari 2024 geen gas meer krijgen. Vandaag stemt de gemeenteraad over het voorstel (live te volgen vanaf 14:00 uur, zie onderstaande tweet. De stemming zal er trouwens niet zo uitzien als de rondetafelgesprekken op de foto wellicht doen vermoeden).

Omdat betrokken bewoners eerder in meerderheid aangaven geen problemen te hebben met de verandering, zou de gemeente een juridische basis hebben om ook tegenstanders de overgang te laten maken. Daar ging een wijziging in de Crisis- en herstelwet aan vooraf.

Verleiding

Bij de raadpleging speelden overigens niet alleen ideologische motieven een rol. De gemeente heeft de bewoners een aanbod gedaan voor de overstap: 500 euro ontvangen of een inductiekookplaat met een nieuwe pannenset. Mensen die huren bij een woningcorporatie (in dit geval Mitros) hebben over het algemeen geen grote beurs. Voor (een deel van) hen is het vooruitzicht van een vergoeding mogelijk de reden geweest dat ze instemden met de afsluiting van het gas.

‘Up to you’

Sander van Dam haalt op Twitter een oude tweet van Gert-Jan Segers tevoorschijn. In 2019 schreef de CU-politicus: ‘Niemand moet van het gas af. Je krijgt de kans daartoe en de mogelijkheid om over te gaan naar schone energie. Het is up to you.’

Maar is het wel zo up to you voor de bewoners van Utrecht? Zijn de bewoners uit Overvecht-Noord de wegbereiders voor meer gedwongen  ’transities’ in de stad, en mogelijk zelfs in heel Nederland?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.