Nationale week met EXTRA vlees en vis! – 2# Kabeljauw uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus

Nationale week met EXTRA vlees en vis! – 2# Kabeljauw uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus

Deze week is het de ‘nationale week zonder vlees’ – aldus iemand die dat in het leven heeft geroepen. Omdat wij de boeren willen blijven steunen, gezond willen blijven en alles behalve mee willen gaan in het vegen-narratief, delen wij deze met water in de mond overheerlijke recepten met EXTRA vlees en/of vis. Geniet!

Vandaag #2: Kabeljauw uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus

Een recept voor de echte visliefhebber: verse kabeljauwhaasje uit de oven Griekse stijl met zelfgemaakte citroensaus. Bak de kabeljauwfilet even aan in de pan en de oven doet de rest van het werk. Het sap van de citroen geeft het gerecht een frisse, mediterrane smaak.

Bereidingstijd
10 min

Wachttijd
20 min

Totale tijd
30 min

Personen
2

Ingrediënten

 • 200 gr kabeljauwfilets
 • 250 gr cherrytomaten aan de tak
 • 100 ml olijfolie
 • 20 gr roomboter
 • 1 citroen
 • Peper en zout
 • 5 el bloem
 • ½ tl cayennepeper
 • ¼ tl zout
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 takjes peterselie
 • 2 el gemengde Griekse olijven
Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Dep de kabeljauwfilet droog met keukenpapier en zet apart.

2. Verdeel de cherrytomaten in een ovenschaal en besprenkel met 1/4 olijfolie. Zet de ovenschaal ca. 10 min. in de oven.

3. Smelt ondertussen de roomboter in een steelpannetje. Haal van het vuur, voeg het sap van een citroen en 1/4 olijfolie toe en roer door. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de citroensaus in een diep bord. Verdeel bloem over een ander diep bord en meng met cayennepeper en zout.

4. Haal de kabeljauwfilet eerst door de citroensaus en vervolgens door de bloem. Zorg dat de filet goed bedekt is met bloem en klop een beetje af. Bewaar de overgebleven citroensaus en zet apart.

5. Verwarm de overige olijfolie in een anti-aanbak koekenpan en bak de kabeljauwfilet ca. 1 min. aan beide kanten. Leg vervolgens de vis in de ovenschaal tussen de tomaatjes. Pel en pers de teentjes knoflook en voeg toe aan de citroensaus en roer door. Schenk de saus over de kabeljauw en breng op smaak met peper en zout. Bak ca. 8 tot 10 min. in de oven tot de vis in vlokken uit elkaar valt.

6. Hak ondertussen de peterselie fijn. Garneer de vis na het bakken met de peterselie en olijven.

Et Voila!

Wat is lekker bij kabeljauw uit de oven?
Tip: Probeer eens gebakken aardappeltjes of rijst.

Waarom kabeljauw eerst bakken en daarna in de oven?
Door kabeljauw eerst te bakken voordat je het in de oven doet, zorg je ervoor dat de vis stevig blijft. Bij het bakken gaat een deel van het overtollig vocht weg. Door het vooraf te bakken verminder je dus de kans dat de vis breekt en uit elkaar valt.

Hoe lang moet kabeljauw in de oven?
Hoe lang kabeljauw in de oven moet, hangt af van de dikte van het kabeljauwfilet. In de meeste gevallen moet kabeljauw tussen de 8 tot 30 minuten in de oven. De kabeljauw is gaar als de vis aan de voorzijde, rond de graat, zichtbaar loskomt.

Welke groenten bij kabeljauw uit de oven?
Kabeljauw kan je combineren met veel groenten: courgette, broccoli, paprika, aubergine, prei, witlof, wortelen, pompoen, doperwten en meer.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.