Natuurhumanisme, meld je aan bij deze nieuwe levensbeschouwelijke overtuiging

Natuurhumanisme, meld je aan bij deze nieuwe levensbeschouwelijke overtuiging

Zorg over menselijke overmoed gaat dwars door allerlei politieke en andere breuklijnen en brengt mensen bij elkaar met verschillende achtergronden, inclusief religieuze achtergronden (antroposofen, christenen, taoïsten, atheïsten, …), zo schrijft Paul Neuteboom in een blog op de site Natuurhumanisme. Hij roept iedereen op om mee te reflecteren over de natuur-humanistische uitgangspunten en beginselen. Wat is het natuurhumanisme precies?

Het natuurhumanisme is een levensbeschouwelijke overtuiging die vertrekt vanuit een groot respect voor de natuur en de mens, en situeert de mens op gelijk niveau met de natuur in plaats van erboven. Uit de natuur kan oneindig veel geleerd worden en vanuit nederigheid en respect probeert het NatuurHumanisme die wijsheid te ontginnen en gebruiken.

Het natuurhumanisme is politiek noch rechts, centrum, of links en richt zich tot alle mensen met levensbeschouwelijke vragen. Over bijvoorbeeld onze maatschappij die grote druk legt op de natuur en natuur-geïnspireerde levenswijzen en zich kenmerkt door grote, te grote, verwachtingen over technologie.

Deze uitgangspunten en beginselen van het natuurhumanisme zijn geen alternatief voor de bestaande levensbeschouwingen, maar zijn complementair hieraan. Kunnen deze uitgangspunten en beginselen zorgen voor een krachtiger alternatief voor hedendaagse ontwikkelingen die de mens plaatsen buiten de natuur en inpassen in een mechanistisch levensbeeld?

Dit initiatief is ontstaan doordat professor Paul de Hert opriep in een interview tot een kritische houding ten opzichte van de Covid-vaccins. Hij deed dit ondermeer aan de hand van de levensbeschouwelijke overtuiging van de dienstweigeraar en roept op om eenzelfde oefening te doen voor de Covid-kritische gemeenschap. En dat kan nu via dit initiatief.

Een levensbeschouwelijke overtuiging is niet iets dat zomaar door twee of drie mensen wordt bedacht. Het is belangrijk dat meer mensen een stem hebben in het gedachtengoed. Meld je daarom aan, blijf op de hoogte en denk mee! Meld je aan.

Paul de Hert was op zondag 26 februari 2023 te gast bij Steven Arrazola de Oñate van Compleetdenkers. Hij sprak over Europa, de digitale identiteit, over de Covid-19 aanpak van Zweden versus die van België, over wetenschapsfilosofie en levensbeschouwingen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.