NAVO-lid Noorwegen verhoogt militaire paraatheid

NAVO-lid Noorwegen verhoogt militaire paraatheid

Noorwegen verhoogt de militaire alarmfase. Dat zei Jonas Gahr Store op een persconferentie. De Noorse premier meent: “De oorlog in Oekraïne maakt het noodzakelijk dat alle NAVO-landen meer op hun hoede zijn.”

Hij zei bovenstaande ondanks dat hij het niet ziet gebeuren dat Rusland zijn natie of een ander land rechtstreeks de oorlog in wil slepen. Waarom dan toch de verhoogde alertheid? Het is goed om te weten dat Rusland en Noorwegen ver in het Noorden een grens delen. Al is een inval via die kant weinig waarschijnlijk, geeft dat sommige Noren toch geen veilig gevoel.

Barentszzee

Daarnaast hebben de twee landen na een eindeloos conflict pas in 2010 besloten welke wateren in de Barentszzee aan wie toebehoorden. Van oudsher ging het om visrechten, maar olie en gaswinning gingen een steeds grotere rol spelen. Energieproductie speelt in beide landen een grote rol van betekenis dus.  Noorwegen is geen lid van de EU maar wel de NAVO.

Bezetting

Genoeg ingrediënten kortom voor een strategisch steekspel op internationaal niveau. Dat moet ook Jo Nesbø gedacht hebben. In 2012 schreef de Noorse thrillerschrijver het scenario voor ‘Occupied’. Tijd voor een culturele zijstap.

In de serie bezet Rusland het Scandinavische buurland om daar in opdracht van de EU de productie over te nemen. Dat doet de supranationale organisatie omdat Noorwegen in het kader van een Groene Transitie besloten heeft geen olie en gas meer te produceren. De Russen mogen dus de kastanjes uit het vuur halen.

Vooruitziende blik

Nesbø zag in een vroeg stadium welke instrumenten kunnen leiden tot conflict, maar voorzag niet tot in detail hoe de kaarten tien jaar later geschud zouden worden. Of hield het gewoon liever bij fictie natuurlijk. Het schonk hem wellicht juist genoegen de Verenigde Staten af te schilderen als gedesinteresseerde grootmacht. In de serie zijn ze voor hun energie van niemand onafhankelijk en laten ze Europa met rust.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.