NBA-basketballer uit team gezet na weigeren vaccinatie

NBA-basketballer uit team gezet na weigeren vaccinatie

Basketballer Kyrie Irving staat voorlopig buitenspel bij zijn club Brooklyn Nets. Omdat de speler zich niet laat vaccineren kreeg hij van zijn werkgever te horen dat hij voorlopig geen deel meer uitmaakt van het team.

Irving mag niet meer meedoen aan wedstrijden, trainingen, commerciële activiteiten en persconferenties. Tot hij zich laat vaccineren. De beslissing om Irving met onbetaald verlof te sturen had meerdere redenen. Niet-gevaccineerden mogen in de staat New York niet sporten op openbare locaties. Daarmee vielen de thuiswedstrijden al af voor Irving. Maar Sean Marks, de directeur van de club, vertelde dat de beslissing verder gaat dan logistieke overwegingen. Het gaat hem om teambuilding: ‘We willen iedereen erbij hebben dit seizoen, maar dan ook volledig toegewijd.’

De basketballer heeft inmiddels zelf gereageerd op Instagram Live: “Niemand zou gedwongen moeten worden om wat dan ook met zijn lichaam te doen.Je hebt maar een lichaam. Als je het vaccin wil, dan steun ik je. Als je geen vaccin wilt, dan steun ik je ook. Het gaat om de vrijheid om zelf te kunnen beslissen.'”

Vooruitlopend op de reactie van media en publiek vervolgde hij: “Ik weet wat de gevolgen zijn. Ik doe gewoon wat het beste is voor mijzelf. Als mensen me daarvoor willen veroordelen of demoniseren, dan doen ze dat maar.”

Nu hij dit seizoen niet meer kan basketballen verliest hij miljoenen dollars aan inkomsten. Zelf zegt hij daarover: “En dan? het draait niet altijd om geld. Het gaat erom dat je doet wat het beste is voor jezelf.”

De reacties zijn verdeeld. Er zijn mensen die vinden dat Kyrie zichzelf in de voeten schiet door zich niet te laten vaccineren. Dat vinden ze dom. Of ze menen dat Irving anderen in gevaar brengt door geen vaccin te nemen. Dat hij zijn teamgenoten in de steek laat. Anderen juichen het juist toe dat Irving staat voor zijn principes. Er is ook een derde groep, bestaande uit mensen die het politiek maken. Zo zegt Donald Trump Jr., de zoon van de oud-president: ‘Kyrie heeft net meer opgeofferd dan Kaepernick ooit gedaan heeft!’

Die uitspraak slaat op de American Football-speler Colin Rand Kaepernick. Hij gaf een paar jaar geleden zijn carrière op omdat hij bleef knielen tijdens het volkslied. Dat wordt in de Verenigde Staten voorafgaand aan veel sportwedstrijden gespeeld. Hij deed dat uit protest: hij vond dat zwarte mensen in de VS structureel werden gediscrimineerd en het slachtoffer waren van politiegeweld. Trump Sr. vond dat destijds een schande.

De basketballer kijkt verder dan de basketbalring. Hij heeft zich verdiept in het coronadossier en zich er een eigen mening over gevormd. Ook is hij een sociale sporter. Zo doneerde hij een aanzienlijk bedrag aan de familie van de vorig jaar overleden George Floyd. Tegenover teamgenoten legde hij uit dat hij het niet kon verdragen dat mensen hun baan verloren vanwege covid-maatregelen. Hij zou een stem willen geven aan de mensen die zich niet konden uitspreken.

Irving oogst veel bewondering voor zijn engagement op het gebied van burgerrechten, maar zijn standpunt ten aanzien van vaccinatie kan op minder steun rekenen. Politiek commentator Steve Deace ziet het tij keren voor de lange man uit New York: ‘Een jaar geleden was Kyrie Irving nog de gevierde man vanwege zijn sociale betrokkenheid. Nu hij heeft besloten dat hij de controle over zijn lichaam wil behouden, wordt hij gezien als Donald Trump.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.