NCTV grijpt de macht: ‘Ministerie van Justitie heeft een Frankenstein gecreëerd’

NCTV grijpt de macht: ‘Ministerie van Justitie heeft een Frankenstein gecreëerd’

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) opereert sinds 2012 als een derde geheime dienst naast AIVD en MIVD. ‘In coronatijd greep de NCTV de macht,’ ziet Cees van den Bos.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) opereert sinds 2012 als een derde geheime dienst naast AIVD en MIVD. Wat gebeurt er met zo’n organisatie als je haar een centraal strategische en coördinerende rol geeft in het bestrijden van de covidcrisis? De NCTV kreeg vrij spel en maakte daar gretig gebruik van. Van den Bos: ‘Het Ministerie van Justitie heeft een Frankenstein gecreëerd.’

De WOB-onderzoeker schreef een artikel over de unieke rol van de tak van de geheime dienst die zich voornamelijk op de eigen burgers richt. ‘De NCTV zat in alle overlegstructuren en vervulde hierin een spilfunctie,’ concludeert Van den Bos, of het nu ging om OMT-adviezen of de aansturing van het militaire LIMC.

Machtsgreep

Na de uitbraak van corona werd er al snel een  Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, beter bekend als “Spoedwet” opgetuigd. Dat verraste ambtenaren van VWS, die de macht in de gezondheidscrisis zagen verschuiven naar Justitie & Veiligheid.

‘In juni 2020 trad een nieuwe bestuurder aan binnen Justitie & Veiligheid. Vanaf dat moment kwamen de andere ministeries praktisch buitenspel te staan. Nederland werd vanaf dat moment met ijzeren hand geregeerd.’ Van den Bos ondersteunt die claim met bewijzen van  mailwisselingen.

Per decreet

‘De crisisorganisatie rond de pandemie werd vanaf de organisatiewijziging niet alleen autoritair, maar ook totalitair aangestuurd,’ meent de auteur. Hij licht dat later in zijn stuk verder toe en vat samen: ‘nu bekend is dat de NCTV alle coronamaatregelen verordonneerde, betekent dit dat feitelijk de NCTV per decreet regeerde. Hugo de Jonge verzorgde alleen de communicatie van deze maatregelen naar de bevolking.’

Het artikel is informatief, uitgebreid en goed gedocumenteerd (met handige take-aways tegen het einde). Neem de tijd voor een politieke thriller op papier. Het is op deze plek te lezen.

Handelaren

Hier alvast de eindconclusie van de auteur:

‘Tot slot: Veiligheidsdiensten zijn handelaren in veiligheid in ruil voor (grond)rechten. In de coronacrisis hebben wij kunnen zien wat gebeurt wanneer je een gezondheidscrisis beschouwt als een zaak van veiligheid, en een dergelijke dienst onder het departement Veiligheid & Justitie vrij spel geeft over de grondrechten van burgers.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.