Nederland belastingparadijs voor wapenfabrikanten

Nederland belastingparadijs voor wapenfabrikanten

‘Nederland is niet alleen een belastingparadijs voor multinationals, maar ook voor de machtige wapenindustrie. Zes van de tien grootste wapenproducenten heeft een vestiging in ons land.’ Aldus Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP. Hij ziet dat banken en politici een klimaat creëren van oorlog en verderf.

Bedrijven van over de hele wereld weten Nederland te vinden vanwege het voor hen gunstige belastingklimaat. Onder hen niet alleen verkopers van theekopjes, Big Tech, en farmaceuten zoals Pfizer maar ook wapenfabrikanten.

Over dat laatste bericht van Dijk. Althans, hij verwijst naar een artikel in Joop, het online magazine van BNNVARA. Daarnaast vraagt hij aandacht voor het rapport Atlas van de Wapenmacht, geschreven door het wetenschappelijk bureau van de SP en Stop Wapenhandel. Op Europees niveau ziet hij boter op het hoofd van Europese landen die ook na het embargo zelfs na 2014 wapens leverden aan Rusland.

Facilitatie

Op politiek niveau wordt er dus weleens een oogje dichtgeknepen wanneer het gaat om wapenleveranties, en fiscale regels maken het zaken doen voor wapenproducenten een stuk eenvoudiger. Banken hebben uiteraard ook hun rol: de ING investeert 1,2 miljard in wapenbedrijven, wat overigens nog een stuk minder is dan de Europese koploper. Dat is de Franse bank BNP Paribas met investeringen van meer dan 6 miljard. Dat blijkt uit een rapport van PAX.

Belastingparadijs

Dat Nederland een belastingparadijs is voor tal van internationale bedrijven, is al langer bekend. Het is een doorn in het oog van vele burgers (waaronder MKB’ers) en politici. Onder links georiënteerde bestuurders en kiezers is het al jaren onderwerp van gesprek, en in andere landen kunnen de Nederlandse fiscale regelingen voor multinationals en brievenbusbedrijfjes op afkeuring rekenen vanwege gederfde belastinginkomsten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.