Nederlandse dramaserie over samenleving met sociaal kredietsysteem

Nederlandse dramaserie over samenleving met sociaal kredietsysteem

Een grote catastrofe, schaarse grondstoffen en een sociaal kredietsysteem. Het zijn de ingrediënten van een Vlaams-Nederlandse serie die KRO-NRCV in het voorjaar van 2023 zal uitzenden. Het huiveringwekkende toekomstbeeld speelt zich af in het fictieve Arcadia maar heeft veel weg van de huidige samenleving.

Op de site van de omroep is een korte beschrijving te vinden van de serie Arcadia, vernoemd naar de wereld waar Pieter Hendriks en zijn gezin wonen. U vindt dat hier. In Arcadia bepalen de autoriteiten niet alleen wat gewenst gedrag is, ze verbinden er ook een burgerscore aan. Wie netjes zijn leven leidt, verdient een hoge burgerscore en daarmee bepaalde privileges. De familie Hendriks houdt zich aan de regels en dat resulteert in een comfortabel leven.

Totdat Pieter wordt opgepakt wegens fraude. De vader heeft gefraudeerd met het puntensysteem zodat zijn dochters een zo’n goed mogelijk leven kunnen leiden. Dat verandert zodra Pieter door zijn overtreding wordt verbannen naar de brute buitenwereld buiten Arcadia. Het leven van zijn vrouw en vier dochters wordt een stuk minder aangenaam door de strafpunten die ze krijgen vanwege de fraude.

De uitzending van de serie is nog lang niet in zicht, dus is de aankondiging van het verhaal niet veel in de media gekomen. Blckbx heeft het wel voorbij zien komen.  ‘Opmerkelijk’ is de korte reactie.

Opmerkelijk omdat een sociaal kredietsysteem in Nederland dichterbij komt, menen sommige mensen. De coronapas is daar een eerste voorbeeld van: meedoen aan de samenleving mag, maar dan alleen op bepaalde vergaande voorwaarden. In andere landen zoals Italië en Canada wordt velen het recht op werk en inkomen ontzegd wanneer ze geen coronavaccinatie hebben. China loopt volgens velen voorop in het sociaal krediet systeem: het doen en laten van burgers wordt er tot in detail geregistreerd. Dat gebeurt onder andere door financiële sporen te volgen, internetgedrag na te gaan en fysieke verplaatsing te monitoren met geavanceerde camera’s.

De serie Arcadia is een dystopie: een toekomstvoorstelling van een zeer ongewenste samenleving. De series Black Mirror en Squid Game presenteren  hun idee van beangstigende toekomstbeelden op Netflix. Het genre kent veel meer voorbeelden zoals het boek De Hongerspelen of Dave Eggers boek De Cirkel. De bekendste creaties zijn ‘1984’ van George Orwell en Heerlijke Nieuwe Wereld van Aldous Huxley.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.