‘Niemand heeft me verteld dat we in oorlog zijn’ – President van Kroatië

‘Niemand heeft me verteld dat we in oorlog zijn’ – President van Kroatië

In reactie op de verklaring van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken dat Europa “een oorlog tegen Rusland voert”, zei de Kroatische president Zoran Milanovic donderdag dat dit nieuws voor hem was. Daarnaast wenste hij Berlijn ‘meer succes dan in de Tweede Wereldoorlog’.

Kroatië “zou Oekraïne in geen geval militair moeten helpen”, zei Milanovic tijdens een bezoek aan de havenstad Split. “Wil je dat we de oorlog ingaan?”

Terwijl hij het Oekraïne-conflict omschreef als een conflict tussen Washington en Moskou, herinnerde hij verslaggevers eraan dat hij werd bekritiseerd omdat hij slechts de woorden van de minister van Defensie van Kiev herhaalde, dat het huidige conflict een “proxy-oorlog” is tussen de NAVO en Rusland.

“Nu zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken dat we verenigd moeten zijn, want ik citeer: ‘we zijn in oorlog met Rusland’. “Dat wist ik niet”, zei Milanovic. “Misschien is Duitsland in oorlog met Rusland, maar veel geluk, misschien pakt het deze keer beter uit dan zo’n 70 jaar geleden.”

De Kroatische president was verbijsterd toen hij een dergelijke bewering hoorde van de leider van de Duitse Groenen, die volgens hem een ​​pacifistische partij was die zowel tegen de VS als tegen de USSR was, en niet van bondskanselier Olaf Scholz.

“Als we in oorlog zijn met Rusland, laten we dan kijken wat we moeten doen. Maar we zullen Duitsland niet om haar mening vragen’, voegde Milanovic eraan toe. ‘Laat ze maar uitzoeken wie daar de eigenlijke kanselier is. Ik zit al heel lang in de politiek en ons land heeft veel meegemaakt, maar ik heb nog nooit zo’n waanzin gezien.”

Als het op tanks aankomt, “Russisch of Amerikaans, ze branden evengoed”, zei Milanovic, erop wijzend dat leveringen van bepantsering aan Oekraïne – aangekondigd door de VS en Duitsland deze week – het conflict alleen maar zullen verlengen,

“Die tanks kunnen branden, of ze kunnen de Krim bereiken, maar Kroatië wil er niets mee te maken hebben”, hield hij vol. De sociaal-democratische president is regelmatig in botsing gekomen met de nationalistische parlementaire meerderheid over het Kroatische Oekraïne-beleid. Vorige maand verzette Milanovic zich tegen de deelname van Zagreb aan het EU-programma om Oekraïense troepen op te leiden, omdat dit in strijd was met de Kroatische grondwet.

Tenzij de VS en Rusland gesprekken gaan voeren, glijdt de wereld “langzaam de Derde Wereldoorlog binnen”, voegde Milanovic eraan toe. “Sommige mensen denken dat het al begonnen is, maar ik heb mijn bedenkingen.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.