Niet te stoppen door censuur: ‘Let’s go Brandon’ nummer 1 in hitlijsten

Niet te stoppen door censuur: ‘Let’s go Brandon’ nummer 1 in hitlijsten

“Je hoort de spreekkoren van het publiek: hup Brandon!” Het gesprek tussen NBC-verslaggever Kelli Stavast en autocoureur Brandon Brown werd wereldnieuws. Wat het publiek namelijk luid en duidelijk riep was “Fuck Joe Biden”. De track ‘Let’s go Brandon’ van rapper Bryson Gray staat inmiddels op nummer  een in de Amerikaanse iTunes Top 100.

Het begon allemaal een paar weken geleden: reporter Stavast wou na een autorace een reactie van coureur Brown. Het publiek op de achtergrond riep al minutenlang in koor: ‘Fuck Joe Biden’. Het was voor iedere aanwezige en tv-kijker moeilijk om de leus niet te horen, maar Stavast vertaalde het ter plekke naar iets anders en zei tegen de sportman: “Je hoort de spreekkoren van het publiek: hup Brandon!”

Viral

Het fragment ging viral, memes kwamen tevoorschijn, t-shirts gedrukt, bumperstickers met de tekst waren niet meer aan te slepen en in diverse stadions werd ‘Let’s go Brandon’ gezongen. Iedereen wist wat er gezegd werd en iedereen wist wat er bedoeld werd.

Rapper Bryson Gray maakte er een lied over: “Let’s go Brandon, when you start questions they start banning,” daarmee verwijzend naar de censuur in de media. YouTube bewees al snel zijn gelijk door zijn video te verwijderen.

Averechts effect

De zet van YouTube heeft de track én alternatieve media wellicht alleen maar populairder gemaakt: de video van Gray  wordt massaal bekeken via andere kanalen, zoals Rumble. Op iTunes voert het de lijst aan van meest gedownloade nummers in de Verenigde Staten. Adele staat op de derde plaats. Ze moet niet alleen Gray voor zich laten gaan, maar ook Loza Alexander met zijn versie van ‘Let’s Go Brandon.’

In een interview met ‘The Western Journal’ zegt de uitgesproken christelijke rapper: ‘Ik wil mijn creativiteit niet verbinden aan trends, mijn creativiteit ontstijgt de waan van de dag.’ Zijn fans bleven hem echter aanmoedigen een lied te wijden aan de gebeurtenis. De rest is geschiedenis.

 

 

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.