Nieuwste rapport Rockefeller Foundation wijst (weer) de weg: ‘financiële stimuli vaccinatie’ en ‘infrastructuur gedragsinterventie’

Nieuwste rapport Rockefeller Foundation wijst (weer) de weg: ‘financiële stimuli vaccinatie’ en ‘infrastructuur gedragsinterventie’

Twaalf jaar geleden bracht de Rockefeller Foundation het rapport ‘Scenario’s voor de toekomst van technologie en internationale ontwikkeling’ uit. Het daarin beschreven ‘Scenario Lockstep’ geeft bijna exact weer welke afslag de wereld ruim twee jaar geleden heeft genomen. Hetzelfde instituut heeft deze maand een Routekaart uitgebracht vol aanbevelingen voor de samenleving ‘op weg naar het nieuwe normaal.’ Over ‘financiële stimuli voor het nemen van vaccins’, een ‘infrastructuur voor gedragsinterventies’ en meer.

Al snel na de uitbraak van het COVID-19 virus ruim twee jaar geleden schoot het aantal zoekopdrachten naar ‘Scenario Lockstep’ en ‘Rockefeller scenario’s’ in korte tijd omhoog. De maatregelen die wereldwijd genomen werden om het coronavirus te bestrijden, leken namelijk sterk op de schets van het Lockstep Scenario van de Rockefeller Stichting van tien jaar daarvoor: quarantaines, beperkte mobiliteit, een grotere rol voor de overheid en meer invloed van filantropische organisaties… het werd allemaal al beschreven in het rapport ‘Scenario’s voor de toekomst.’ Het maakt nieuwsgierig naar de laatste grote publicatie van de Rockefeller Foundation, ditmaal in samenwerking met de Colton Foundation en COVID Collaborative. Het rapport is gericht op de Verenigde Staten. Omdat de aanpak aldaar over het algemeen niet ver van die van Nederland en Europa vandaan ligt, kan de routekaart voor dat land ook aan deze kant van de oceaan een richting aanwijzen.

 

Wie de kinderen heeft…

Volgens De Routekaart is een weg terug naar ‘het oude normaal’ niet meer mogelijk. We moeten als samenleving een manier vinden om te leven in ‘een nieuw normaal.’ In dat nieuwe tijdperk blijft corona een gegeven waar we volgens het rapport simpelweg mee moeten leren leven. Maar niet alleen met corona, ook ‘andere respiratoire virusvarianten moeten meer aandacht krijgen.’ De focus op ziekten wordt dus niet zozeer verlegd maar eerder uitgebreid. Een toenemende monitoring en gebruik van data loopt bovendien als een rode draad door het 136 pagina’s tellende rapport. Meten is weten, en weten is ‘voorbereid zijn op toekomstige pandemieën en biomedische gevaar’ (wie een betere vertaling heeft voor biosecurity threat mag het laten weten, red.). Met de aanstelling van een ‘Nationale Gezant voor nationale veiligheidszaken en biomedische veiligheid’ zou Amerika beter geleid kunnen worden in tijden van crises.

Bijna twintig pagina’s zijn ingeruimd voor onderwijs, communicatie en ‘een infrastructuur voor gedragsinterventie.’ Volgens de Rockefeller Foundation is het van het grootste belang dat kinderen en onderwijspersoneel meer gevaccineerd worden. Financiële en ‘andere prikkels’ moeten daar aan bijdragen. Onderwijsinstellingen zoals scholen, kinderopvangcentra en andere organisatie en instituten met kinderen moeten bovendien uitgebreid toegang hebben tot sneltesten. Via de jeugd zien de auteurs van het rapport dat er een flinke slag gemaakt kan worden in de monitoring van de bevolking: vía de kinderen zien de auteurs van de Routekaart dat ze ook hun familie kunnen bereiken met testen en vaccins. 

Dat en meer is te vinden in het complete rapport. Een samenvatting ervan is hier te raadplegen.

 

Glazen bol

In 2010 kwam het rapport ‘Scenario’s for the Future’ uit. Samenvattend schetste het scenario Lockstep een wereld die in de nabije toekomst overvallen zou worden door een dodelijk griepachtig virus. Dat zou dan leiden tot een wereld die meer autoritair geleid werd en waarbij economie en politiek elkaar veel beter zouden vinden. China zou het goede voorbeeld geven met ‘een snelle en stevige aanpak van gedwongen quarantaine voor haar burgers en het bijna hermetisch afsluiten van haar grenzen. Deze aanpak redde miljoenen levens en riep het virus veel eerder dan andere landen een halt toe. Dat leidde tot een sneller herstel na de pandemie’ aldus het rapport (de toekomstige scenario’s werden in verleden tijd opgeschreven, red.).

Voor de volledigheid: naast het Lockstep scenario werden er nog drie hypotheses opgesteld: Clever Together, Smart Scrabble Together en Hack Attack. Hieronder zijn ze visueel weergegeven.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.