Nieuwsuur haalt ‘False Flag’ uit complothoek en zet het in de schijnwerpers

Nieuwsuur haalt ‘False Flag’ uit complothoek en zet het in de schijnwerpers

De ‘False Flag Operation’, een verzinsel waarmee de aanvallende partij een oorlog rechtvaardigt, is iets wat in de oude media jarenlang vooral als complottheorie werd afgedaan. Het is dan ook opmerkelijk dat de Amerikaanse regering niet lang geleden openlijk van een ‘False Flag’ sprak van Russische zijde. Nog opvallender is het dat historicus Pien van der Hoeven naar aanleiding daarvan mocht aanschuiven bij Nieuwsuur om dat weer te ontzenuwen.

De aanleiding van het item was voor het actualiteitenprogramma van de NPO een persconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Woordvoerder Ned Price sprak de pers in aanloop naar de recente invasie van Rusland in Oekraïne toe: “Rusland wil aanvallen door Oekraïense troepen in scene zetten als voorwendsel voor een invasie van Oekraïne.”

Amerikaanse inlichtingendiensten hadden volgens hem informatie verzameld over een aanstaande ‘False Flag Operation,’ waarbij de Russen een “expliciete propagandavideo” naar buiten zouden brengen. Explosies, verwoeste gebouwen en acteurs die gewonde en dode burgers zouden spelen, moesten het Russische volk verontwaardigen en zo activeren voor een inval in hun buurland, werd verteld.

Onder meer John Kirby en Jen Psaki, respectievelijk woordvoerder voor het Pentagon en het Witte Huis, bevestigden het nieuws. Er ontstond kortom het gewenste effect: de media pikten het op om zo het Amerikaanse volk in de oorlogshouding te manoeuvreren.

Vals alarm

De waarheid achterhaalde de leugen -een ‘False False Flag’ dus, volgt u het nog?- al snel in dit geval en dat was mede dankzij de oplettende AP-journalist Matt Lee. “Waar is het bewijs hiervoor? Dat jij het zegt, maakt het nog geen bewijs,” merkte hij op tijdens de persconferentie. De woordvoerder reageerde gepikeerd: “Als je twijfelt aan de geloofwaardigheid van de Amerikaanse en Britse regeringen en troost vindt bij informatie die de Russen naar buiten brengen, dan staat dat je vrij.”

Van der Hoeven vindt het schandalig. “Dit is een klap in het gezicht van de Amerikaanse democratie. De journalist kan zijn werk niet doen, hem wordt gevraagd de rijen te sluiten.” Ze ziet echter wel een lichtpuntje, op eerdere soortgelijke briefings van de regering stelden aanwezige journalisten volgens haar nooit kritische vragen.

Van False Flag naar nepnieuws

Het feit dat er via officiële regeringskanalen (van de Verenigde Staten) wordt gesproken van een ‘False Flag’, betekent dat het fenomeen uit de hoek van complottheorieën wordt gehaald. In dit geval wordt het overgebracht naar het kopje Nepnieuws. Vanuit strategisch oogpunt wellicht geen slechte zet, want: “Als Westers publiek weten we eigenlijk niet beter dan dat er in de Russische dictatuur met leugens gestrooid wordt,” aldus Van der Hoeven.

Dat de leugen echter niet exclusief is voorbehouden aan de Russen, weet de historicus en mediaspecialist als geen ander. Ze schreef het boek Spoken, met als ondertitel Nepnieuws in de Amerikaanse oorlogen in Vietnam en De Golf. Bij Nieuwsuur vertelt ze hoe “in de Vietnamoorlog, de Golfoorlog en de Irakoorlog nepnieuws een grote rol heeft gespeeld om de Amerikaanse bevolking ervan te overtuigen dat er moest worden gevochten.”

Nu zo snel is uitgekomen dat de beschuldigingen van desinformatie zelf zijn bedacht, schiet Amerika zich wellicht zelf in de voet: de ‘Valse Vlag’ zal met meer argwaan bekeken worden.

Van Koeweit naar De Nieuwe Wereld

Kan iemand zich nog herinneren hoe de vijftienjarige Nayirah Amerikaanse congresleden eind 1990 toesprak en hen tot tranen roerde met haar getuigenis over Iraakse bezetters die zielige Koeweitse couveusekinderen lieten sterven op een koude ziekenhuisvloer? Nepnieuws avant la lettre dat destijds de aanleiding vormde tot ‘Operation Desert Storm’.

Hieronder drie videofragmenten. Het eerste betreft de verklaring van Ned Price en de aanvaring met ‘de lastige journalist’ Lee. Daarna het fragment waar Nayirah Al-Sabah het Amerikaanse congres (en 53 miljoen Amerikaanse tv-kijkers) vertelt over de gruwelijke misdaden van Irakese soldaten in Koeweit. Haar identiteit werd zogenaamd om veiligheidsredenen niet vrijgegeven. Veel later kwam uit dat het om de dochter ging van de ambassadeur van Koeweit in de Verenigde Staten en dat de hele vertoning was opgezet door PR-bedrijf Hill & Knowlton. Tot slot een gesprek over het militair industrieel complex tussen Pien van der Hoeven en Jelle van Baardewijk voor YouTube-kanaal De Nieuwe Wereld.

Let op: de tekst loopt door onder de video’s met wat meer context bij ‘False Flags’ én een video van George van Houts in gesprek met Willem Middelkoop, auteur van onder meer Patronen van Bedrog.

Patronen van bedrog

Stel: een land wil het andere aanvallen, maar eigenlijk is er niets dat die aanval kan rechtvaardigen. Een ‘False Flag’ is dan een middel waarmee ‘de vijand’ in een slecht daglicht komt te staan. Het kan gaan om een verzonnen aanval van een buitenlandse mogendheid op eigen grondgebied, of documenten die wijzen op een groot gevaar of onrecht. Denk aan aanwijzingen voor genocide of een aanstaande inzet van kernwapens.

Het fabuleren van zo’n vals alarm gebeurt achter de schermen van de overheid en wordt pas openbaar als het verhaal geloofwaardig naar buiten gebracht kan worden. Als deze gefabriceerde aanleiding tot ‘militair ingrijpen’ naar buiten komt, is dat vaak pas jaren later of gefragmenteerd. Vanwege het geheime karakter van de operaties, worden geluiden erover vaak bestempeld als complottheorie: onlogisch, ongefundeerd en onsamenhangend.

Soms sijpelt er dan toch iets door naar het grote publiek. De bekende financieel analist Willem Middelkoop bracht in 2018 Patronen van Bedrog uit en dat werd door zowel alternatieve als oude media onder de aandacht gebracht. Het boek kreeg een prominente plek in de AKO en vele andere boekhandels. Hieronder de link naar een gesprek van Middelkoop met George van Houts voor Café Weltschmerz.

Niets is wat het lijkt; de overheid als complot.; George van Houts en Willem Middelkoop

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.