Noorwegen beperkt toegang tot havens voor Russische vissers

Noorwegen beperkt toegang tot havens voor Russische vissers

Noorwegen heeft Russische vissersvaartuigen de toegang tot haar havens ontzegd, met uitzondering van drie locaties in Kirkenes, Tromsø en Batsfjord, waar de lokale douane en politie controles zullen uitvoeren, zo maakte Oslo donderdag bekend.

“We hebben de Russische activiteiten in Noorse wateren en Noorse havens nauwlettend gevolgd om te voorkomen dat Noorwegen een doorvoerland wordt”, zei minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt tegen verslaggevers.

Noorse autoriteiten hebben aangevoerd dat het besluit is genomen om het gebruik van vissersvaartuigen voor “illegale doeleinden” te voorkomen. De stap komt ondanks eerdere beweringen van de Noorse minister van Visserij Bjornar Skjæran, die in maart zei dat het “van absoluut fundamenteel belang was voor de Noren om te zorgen voor samenwerking op visserijgebied met Rusland”.

Tot nu toe is Noorwegen, ondanks druk vanuit Brussel, het enige land in Europa dat zich niet heeft aangesloten bij een EU-verbod op vissersvaartuigen uit Rusland. Tot voor kort konden Russische vissers- en onderzoeksschepen ongehinderd door de Noorse wateren varen.

De landen delen de Barentszzee en verdelen de quota voor de kabeljauwvisserij ongeveer gelijk. In 2022 werd de limiet voor kabeljauw geschat op 708.480 ton, met het Noorse aandeel op ongeveer 321.605 ton. Rusland en Noorwegen waren de eerste landen die een quotasysteem invoerden om de kabeljauwpopulatie onder controle te houden, en samen zijn de landen erin geslaagd om het kabeljauwbestand tot het grootste en meest duurzame ter wereld te maken.

Rusland heeft herhaaldelijk beweerd dat een weigering van een haven op de lange termijn “verwoestend” zou zijn, niet alleen voor de onderlinge samenwerking, maar ook voor de hulpbronnen in de Barentszzee en de Noorse Zee.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.