Oekraïne gaat niet akkoord met kerst-wapenstilstand

Oekraïne gaat niet akkoord met kerst-wapenstilstand

Kiev is niet geïnteresseerd in het staken van de vijandelijkheden die de Russische president Vladimir Poetin eerder op donderdag aankondigde. De afwijzing werd bevestigd door topambtenaren in Oekraïne.

Er kan alleen een “tijdelijke wapenstilstand” zijn als Rusland de “bezette gebieden” verlaat, schreef Mikhail Podoliak, een adviseur van Zelensky, op Twitter. “Houd hypocrisie voor jezelf”, voegde hij eraan toe.

Podoliak hekelde ook de Russisch-Orthodoxe Kerk als een “oorlogspropagandist” die opriep tot “de genocide van Oekraïners”, en beschreef haar verklaring over een kerstwapenstilstand als “een cynische valstrik en een element van propaganda”.

“Een staakt-het-vuren? Leugens en hypocrisie. We zullen je bijten in de zingende stilte van de Oekraïense nacht”, schreef Alexey Danilov, het hoofd van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne.

De voorgestelde wapenstilstand “kan en mag niet serieus worden genomen”, twitterde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba.

De meeste orthodoxe kerken, waaronder die in Rusland en Oekraïne, gebruiken een versie van de Juliaanse kalender voor liturgische diensten, dus volgens de Gregoriaanse kalender valt Kerstdag op 7 januari. Zijne Heiligheid Patriarch Kirill van Moskou en heel Rusland had opgeroepen tot een staakt-het-vuren van 36 uur vanaf vrijdagmiddag lokale tijd, zodat de orthodoxe gelovigen de diensten konden bijwonen.

Onder verwijzing naar het verzoek van de patriarch heeft president Vladimir Poetin het Russische leger bevolen zich aan de wapenstilstand te houden.

“Te oordelen naar het feit dat veel burgers die de orthodoxe religie praktiseren in het omstreden gebied wonen, roepen we de Oekraïense zijde op om een ​​stopzetting van de vijandelijkheden af ​​te kondigen en hen de kans te geven om diensten bij te wonen op kerstavond en op eerste kerstdag.” aldus het Kremlin in een verklaring.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres verwelkomde de Russische aankondiging. “De mogelijkheid dat de partijen respect tonen en de vijandelijkheden staken tijdens deze heilige periode wordt altijd toegejuicht door de secretaris-generaal”, zei zijn woordvoerder, Stephane Dujarric.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.