OMT ziet geen heil in coronapas in de zorg

OMT ziet geen heil in coronapas in de zorg

Het Outbreak Management Team (OMT) raadde de coronapas in de zorg af. Het heeft volgens het team een negatieve invloed op de directe steun van naasten van de patiënten. Bovendien treft het de zorgmedewerkers zelf: ‘Toepassing van het CTB (cornatoegansbewijs, red.) en dagelijks testen zou bij ongevaccineerde medewerkers tot demotivatie en mogelijk zelfs vertrek uit de zorg kunnen leiden, terwijl er al personeelskrapte is.’

Op dinsdag 2 november sprak Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, op de coronapersconferentie van een bevoegdheid voor zorginstellingen om personeel en bezoekers te vragen naar een coronapas. Volgens het OMT echter zijn basismaatregelen zoals handen houden en afstand houden in de zorg afdoende zijn om besmettingen te voorkomen, zo meldt de NOS.

De extra maatregel van een verplichte coronapas zou een negatieve invloed kunnen hebben op de moraal van het personeel. Ongevaccineerde zorgmedewerkers leggen hun baan dan mogelijk neer, denkt het OMT. Dat kan, zeker in tijden van personeelstekorten in de zorg, het probleem alleen maar vergroten.

Ook aan de bezoekers van de patiënten is gedacht. Het OMT denkt dat sommige naasten van de zorgontvangers de gang naar de zorginstelling niet meer zullen maken met de komst van de coronapas. Het herhaaldelijk testen zal voor enkele ouders, partners en begeleiders een te zware belasting worden. Dat zou betekenen dat ze de patiënten niet meer de steun kunnen bieden die ze willen bieden, tekent de Staatsomroep op.

Op 12 november zal het OMT opnieuw samenkomen met het demissionaire kabinet om de voortgang te bespreken. Naast het punt van de coronapas in de zorg, zullen dan andere punten worden meegenomen. Te denken valt volgens het OMT aan verplichte zitplaatsen in de horeca, uitbreiding van de coronapas op het werk en een 2G-systeem. Met dat laatste zal de negatieve test voor het coronatoegangsbewijs vervallen, en zullen alleen nog een bewijs van vaccinatie en een herstelbewijs een QR-code opleveren.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.